Zij-instromen, zo doe je dat

13 december 2022
leestijd: 4 minuten

Een vaste hand. Oog voor detail. Kwaliteiten die je nodig hebt als kapster én als lasser. Voormalig kapster Moniek Pierik (32) waagde de stap en last nu melktanks bij Mueller in Groenlo. Ik vind het prachtig om een mooie las neer te leggen. 

Vertel, wat doe jij precies bij Mueller?
“Ik las aan melktanks, zowel binnen- als buitentanks, van heel klein tot heel groot. Ondertussen word ik opgeleid voor TIG-lassen, niveau 2. Onze meewerkend voorman leert mij op de werkvloer steeds nieuwe dingen. Op dit moment bijvoorbeeld simultaanlassen. Half december hoop ik mijn diploma te halen.” 

Keken je collega’s ervan op, een lassende vrouw?
“Hahaha, ik heb koper-oranje haar, dus dat valt wel op. In het begin wilde iedereen natuurlijk een praatje komen maken met ‘die nieuwe meid’. Ik ben de enige vrouwelijke lasser, maar ik ben bij Mueller niet de enige vrouw in de techniek. Er werkt hier al 18 jaar een vrouwelijke meewerkend voorman, er werkt een vrouw in de afbouw en er is net een vrouw begonnen als heftruckchauffeur bij het magazijn.”  

Je hebt hiervoor 15 jaar als kapster gewerkt. Waarom ben je daarmee gestopt?
“Ik had een eigen kapsalon aan huis. Dan werk je onregelmatig en maak je lange dagen, want je wilt al je klanten tevreden houden. Ik had er al een aantal jaar niet veel plezier meer in en twijfelde in mijn hoofd: misschien dit, misschien dat? Verkoopster in een kledingwinkel? Maar daar ben ik totaal geen type voor.”

Lasser Moniek Pierik

Hoe kwam je er toen bij een lasopleiding te gaan doen?
“Ik houd van de wat stoerdere dingen, ben geen tutje. Ik heb bijvoorbeeld geholpen ons huis te verbouwen. Dragende muur wegslopen, omheiningen aanleggen. ‘Mannenwerk’, zoals veel mensen dat noemen. Vorig jaar was ik met mijn neefje in zijn werkplaats aan het lassen. Toen dacht ik: een lascursus lijkt me wel wat! Maar losse cursussen bestaan niet, je moet een opleiding doen. Toen heb ik bij lastechniek Oost een half dagje meegelopen. Ze lieten me dingen lassen, zeiden: doe maar wat. De instructeur was verbaasd: “Dit heb je al vaker gedaan!” Ik zei: ‘Nou, thuis een beetje prutsen.” Hij dacht dat ik hem voor de gek hield. Hij vond me zeker geschikt voor de opleiding. Vervolgens heb ik mijn diploma MAG-lassen, niveau 2 gehaald.” 

Hoe ben je daarna als zij-instromer bij Mueller terecht gekomen?
“Toen ik mijn diploma had, zocht ik een parttimebaan, maar zag overal vacatures van 40 uur. Via een uitzendbureau ging ik mee met een rondleiding bij Mueller. Dat was superleuk. Thuis kreeg ik telefoon: lijkt het je wat om bij Mueller te komen werken en een opleiding TIG-lassen te volgen? Ik kon er voor vier dagen aan de slag en zei onmiddellijk ja.” 

Hoe bevalt jouw overstap tot nu toe?
“Heel goed. Eerst denk je natuurlijk: past dit wel bij me? En iedereen zegt: goh, je was eigen baas, nu moet je ineens voor een baas werken. Maar ik heb er absoluut geen spijt van. Als ik nu thuiskom, ben ik gewoon vrij. En Mueller is een heel fijn bedrijf. Ik werk er vanaf 1 september, maar heb het gevoel dat ik er al veel langer werk. Vanaf het begin was het heel gezellig, je wordt overal bij betrokken en alle collega’s zijn heel behulpzaam.” 

Wat breng jij mee uit de kapperswereld?
“Een vaste hand. Dat is belangrijk bij knippen én bij lassen. En als kapster spreek je veel mensen, je kletst met iedereen. Die gezelligheid breng ik ook mee.” 

Wat vind je het mooiste aan je nieuwe vak?
“Om een mooie las neer te leggen. Dan kijk ik naar het resultaat en denk: wow, dat heb ik mooi gedaan! Maar ik blijf mezelf ook uitdagen. Ik heb collega’s met 20 jaar laservaring die prachtig lassen en zelfs zij hebben momenten dat ze vinden dat het nog mooier, nog beter kan.” 

Tot slot: heb je een tip voor andere vrouwen die een overstap overwegen naar de techniek?
“Niet zo lang nadenken, gewoon proberen. Niet denken: ik ben de enige vrouw in een mannenwereld. Geen ja maar, ja maar, gewoon doen! Dan merk je vanzelf of je het leuk vindt en of het bij je past.” 

A+O contactpersoon

Rob Nijhof
Regiomanager Oost-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten