“Zij-instroom kan een oplossing zijn voor het personeelstekort”

3 maart 2018
leestijd: 4 minuten

Dat de economie weer volop aantrekt en daarmee de werkgelegenheid , is goed nieuws. Maar tegelijkertijd kampt de branche met tekorten aan technisch personeel. Ook voor BAADER LINCO is het vinden van geschikte medewerkers momenteel lastig. En dat terwijl het bedrijf uit Doesburg sterk groeiend is. Vandaar dat het bedrijf zich nu ook richt op oudere zij-instromers om het personeelstekort te ondervangen.

“Deze machine gaat binnenkort naar de Filipijnen”, zegt technisch directeur Rudi Polman als we door de grote montagehal van het bedrijf lopen. Hij is zichtbaar trots op het product dat zijn medewerkers hebben gerealiseerd. Het bedrijf ontwikkelt, bouwt en onderhoudt geautomatiseerde systemen voor grote kippenslachterijen. “99% van onze machines zijn voor de export”, vertelt Polman. “Grootafnemers zijn Azië, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.” De machines zorgen ervoor dat de kippen worden schoongemaakt, opengesneden, ontbeend en in delen worden opgesneden. Polman: “Dat gebeurt volautomatisch. Per uur kunnen zo’n 13.500 kippen worden verwerkt.” En dat is precisiewerk, vertelt hij. “Wij monitoren op afstand het hele proces bij de slachterij waar onze machines staan. Om bijvoorbeeld te signaleren dat een afstelling van een machine niet goed is. Want bij een paar gram minder vlees heb je het al snel over een miljoen euro per jaar.”

Rudi Polman

Open vacatures

Ooit was de Nederlandse vestiging een zelfstandig bedrijf, onder de naam Tieleman Food Equipment, vertelt Polman. “In 2004 zijn wij overgenomen door LINCO, waarvan het hoofdkantoor in Denemarken zit. Drie jaar later is LINCO onderdeel geworden van de Duitse BAADER Group. Vandaar onze naam BAADER LINCO.”

Bij de vestiging in Doesburg werken op dit moment circa negentig van de in totaal 1.200 medewerkers. Omdat het bedrijf groeit, is er behoefte aan meer personeel: tot 2020 verwacht het bedrijf dertig tot veertig mensen extra nodig te hebben. Maar dat personeel is lastig te vinden, zegt Polman: “We hebben nu vijf vacatures openstaan. Vroeger kregen we vijf sollicitanten op één vacature. Nu is dat één sollicitant op vijf vacatures. Door het tekort aan personeel kunnen wij niet op volle kracht draaien. Dat kost op jaarbasis toch al snel een paar ton.”

Zij-instromers

Om toch aan het benodigde personeel te komen, richt het bedrijf zich nu ook op zij-instromers uit andere sectoren. Polman: “Op dit moment is de verhouding tussen bbl’ers en zij-instromers fifty-fifty. Dit beleid is een aantal jaren geleden bewust ingezet om enerzijds een goede mix te houden in het personele bestand en anderzijds voorbereid te zijn op de toekomstige uitstroom van collega’s die van hun pensioen gaan genieten.”

“Oudere medewerkers zijn enorm gemotiveerd”

In het kader van het project ‘Intersectorale mobiliteit’ heeft BAADER LINCO daarbij ook ondersteuning gehad van A+O, vertelt hr-manager Femke Jentink. “Het idee daarbij is om een aantal collega’s bij te scholen naar een hoger niveau. De plekken die daardoor vrijkomen, kunnen dan worden opgevuld met zij-instromers. De zij-instromers zijn in samenwerking met Verder in Techniek in acht weken tijd opgeleid om een verspaningsmachine te bedienen.”

Enorm gemotiveerd

Eén van die mensen die in acht weken werd klaargestoomd is een voormalige varkenshouder, vertelt Polman. “Een man van 58 jaar die zijn boerderij had verkocht en dolgraag weer aan het werk wilde. Die bedient nu de freesbank.” Ook Polman kent de vooroordelen die er over oudere werknemers bestaan. Maar die zijn onterecht, vindt hij. “Je merkt dat ze heel blij zijn om aan het werk te kunnen. En ze zijn enorm gemotiveerd. Het voordeel van oudere werknemers is bovendien dat ze nooit meer weggaan, terwijl veel jongeren na een jaar of vijf weer een nieuwe uitdaging zoeken. Ik kan andere A+O-bedrijven dan ook zeker aanraden om eens goed te kijken naar de mogelijkheden om met zij-instromers hun personele problemen op te lossen.”

A+O contactpersoon

Rob Nijhof
Regiomanager Oost-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten