“Zonde om deze kansen op kosteloos opleiden te laten liggen!”

29 september 2022
leestijd: 5 minuten

Druk, druk, druk? “Laat het niet ten koste gaan van opleiding en ontwikkeling!” zegt Melanie Lancel, senior projectleider en adviseur bij A+O Metalektro. Tot 31 december 2022 kun je – kosteloos – nog gebruikmaken van een paar mooie kansen voor je medewerkers of jezelf. We zetten vier bij onze bedrijven populaire ontwikkelmogelijkheden nog eens extra in het zonnetje.

 

1. Begeleid nieuwkomers kosteloos! (Bijvoorbeeld met 1-op-1 taaltraining)

Melanie Lancel, senior projectleider en adviseur bij A+O Metalektro

Melanie: “Vanuit de subsidie REACT EU hebben we bij A+O een handige cursuscatalogus samengesteld met technische- en basisvaardigheden. De trainingen zijn volledig kosteloos en bedoeld om medewerkers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een extra zetje in de rug te geven.”

Wie zijn dat? “Het gaat om mensen zonder startkwalificatie, dus zonder afgeronde mbo-opleiding. Denk bijvoorbeeld aan statushouders. Zeker in deze tijd waarin we proberen vluchtelingen uit landen als de Oekraïne en Afghanistan te laten instromen op de krappe arbeidsmarkt, is deze subsidie heel prettig. Persoonlijke begeleiding bij taal, dus echt één-op-één, wordt bijvoorbeeld volledig vergoed. Of technische opleidingen als tekeninglezen en AutoCAD. Daarmee leer je vanaf het begin hoe de software werkt. Juist mensen die een zetje nodig hebben zijn gebaat bij een mooie leerervaring. En dat is wat we ze met deze cursussen kunnen geven.”

Andere cursussen zijn bijvoorbeeld basiscomputertrainingen, zoals Excell, Word en Outlook. Of communicatietrainingen. Melanie is enthousiast over het aanbod: “Het mooie is dat we echt hebben gekeken naar opleidingen die laagdrempelig zijn en kort. En die helemaal toegespitst kunnen worden op iemands situatie. Niet zomaar een training waar je iemand naartoe stuurt, maar iets wat echt aansluit bij zijn of haar niveau.”

Heeft Melanie nog een tip? “Als je twijfelt of een medewerker in aanmerking komt, bel gerust even met onze afdeling Vergoedingen. Zij helpen je, ook met aanmelden.”

Blader nu even in onze catalogus! Dit aanbod is kosteloos beschikbaar tot en met 31 maart 2023.

2. De metaal leert door, nu écht?!

Leert jouw personeel door na de coronacrisis? Melanie: “Goed nieuws: vanuit het ministerie is de subsidieregeling ‘NL leert door’ verlengd tot het einde van dit jaar. Dit betekent dat je tot en met 31 december 2022 tot 1.250 euro per medewerker volledig vergoed krijgt voor bepaalde opleidingen. En tot 3.000 euro voor persoonlijke begeleiding van werk naar werk.”

Nog geen tijd gehad de regelingen te bekijken? Nu is je kans. Kijk even bij NL leert door – persoonlijke begeleiding en NL leert door – digitale vaardigheden. Of lees eerst enthousiaste reacties van deelnemers. Aanvragen kan tot 31 december 2022.

3. LIVE of ONLINE: Hoe boei en bind jij Gen-Z?

Wat motiveert de jongste generatie (‘Gen-Z’) en hoe speel je daarop in? Hoe houd je ze betrokken bij jouw bedrijf? Melanie: “In onze interactieve workshop Aan het werk met jong talent, krijg je in

3 uur tal van praktische tips om jongeren binnen te houden.” De workshop wordt verzorgd door jongerenspecialist Youngworks en bedrijven reageren enthousiast: “Goed om over jonge medewerkers na te denken op een positieve manier. Zij zijn de toekomst van je bedrijf!” Ook de interactie met anderen vinden deelnemers prettig: “Ik leer altijd veel van verhalen van andere bedrijven over hoe zij het aanpakken met jonge medewerkers.”

Wat levert de workshop je op? “Een lijst concrete voornemens voor jouw bedrijf”, weet Melanie. Voorbeelden van voornemens van bedrijven die deelnamen: “Ik ga filmpjes maken over ons personeelshandboek. Jongeren lezen gewoon steeds minder”; “We gaan onze jonge medewerkers interviewen: hoe denken zij over ons als werkgever? En wat kunnen we beter doen?” en: “Ik ga het groeipad voor startende medewerkers verder uitwerken. Er is veel groei mogelijk, dat moeten we goed laten zien.”

Wat als je te druk bent om de workshop van 3 uur te volgen? Melanie: “We bieden hem niet alleen live, maar ook online aan! Dat scheelt je in ieder geval de reistijd.”

Meld je tot 31 december 2022 aan bij de workshop Aan het werk met jong talent en krijg inspiratie! Open inschrijving en incompany mogelijk. Uitvoering kan ook in 2023.

4. 45-plus en uitgeblust? Persoonlijke inzetbaarheidsscan

Hoeveel jaar gaan jouw medewerkers ’nog mee’? Zij ze gezond, fit en gemotiveerd? Hoe ervaren ze hun werkomstandigheden? En wat is het verzuimrisico? Met de persoonlijke inzetbaarheidsscan krijg je inzicht in de duurzame inzetbaarheid van je mensen. Melanie: “Met de resultaten kun je direct aan de slag om duurzame inzetbaarheid te verbeteren.”

Bedrijven die gebruikmaakten van de scan zijn heel tevreden. Mitsubishi Forklift Trucs bijvoorbeeld, liet de scan uitvoeren onder zijn monteurs. Deelname was vrijwillig. De respons was hoog: 80 procent vulde de vragenlijst in, vertelt uitvoerder Lia Scholten, adviseur arbeid & organisatie bij Zorg van de Zaak. Reacties van deelnemers: “De uitkomsten van de vragenlijst geven een mooi beeld waar we staan als bedrijf” en: “Het project heeft ons geactiveerd om na te denken wat we kunnen doen om de werksituatie verder te verbeteren.”

Het blijft niet bij nadenken. Juist de concrete handvatten uit de workshops worden in de evaluatie bij Mitsubishi vaak genoemd: “Het onderzoek en de workshop geven houvast en aanknopingspunten voor acties. We starten nu subgroepen op die effectief iets met de resultaten gaan doen. Daardoor wordt het ook voelbaar voor medewerkers dat het onderwerp leeft.”

Een van de deelnemers: “Het is mooi dat dit een gesubsidieerd traject is. Dat er maatschappelijk draagvlak voor is. Die subsidie maakt de stap voor bedrijven kleiner om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.”

Maakt het voor jou de stap ook kleiner? Kijk direct even bij Persoonlijke inzetbaarheidsscan. Meld je tot 31 december 2022 aan. Uitvoering kan ook in 2023.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten