Alles weten over werkplekleren? Kom naar de gratis dag die A+O organiseert!

1 februari 2024
leestijd: 4 minuten

Na een succesvolle editie vorig jaar, organiseert A+O opnieuw een dag waarop je kennis kunt maken met alle voordelen van leren op de werkplek. Ga jij voor succesvolle, gezonde en gelukkige medewerkers? En wil je weten hoe jij werkplekleren in jouw bedrijf kunt inzetten? Kom dan op 20 maart naar de dag ‘Ontdek de kracht van werkplekleren!’

“Vorig jaar hebben we eenzelfde dag over werkplekleren georganiseerd”, zegt A+O-regiomanager Joost van Doorn. “Die dag werd door de deelnemers zeer goed gewaardeerd. Daarom organiseren we op 20 maart in een Van der Valk Hotel nabij Tilburg opnieuw een dag voor geïnteresseerde HR-medewerkers, leidinggevenden, praktijkopleiders en opleidingscoördinatoren. De dag is echt de moeite waard en nog geheel kosteloos ook.”

Betere productkwaliteit

Met werkplekleren organiseer je het leren op en rondom de werkplek, aldus Van Doorn. “Op de werkplek wordt al veel geleerd, maar je wilt ervoor zorgen dat de juiste taken worden geleerd en toegepast. Dus is het belangrijk om een goed systeem voor werkplekleren op te zetten, zodat iedereen op de eigen werkplek de taken leert die juist daar relevant en kritisch zijn.” En dat, benadrukt Van Doorn, heeft binnen je bedrijf een aantal positieve effecten. “Allereerst zorgt werkplekleren ervoor dat iedereen blijft leren en kennis gaat delen. En dat leidt ertoe dat de leercultuur enorm gestimuleerd wordt. Bovendien zorgt zo’n systeem van werkplekleren ervoor dat je samen gaat nadenken over het proces om een goed product te maken. Daardoor weet elke collega precies wat belangrijk is bij de eigen werkzaamheden, hetgeen leidt tot een nog betere en constantere productkwaliteit.”

Het 70-20-10 model

Dat medewerkers het meest leren op de werkplek, blijkt ook uit het 70-20-10 model van de Britse leer- en ontwikkel-expert Charles Jennings, aldus Van Doorn. “Zeventig procent van het leren ontstaat door ervaringen op te doen in de werkomgeving. Twintig procent van het leren vindt plaats door interactie met anderen. Slechts tien procent van al het leren & ontwikkelen is het gevolg van formele training en educatie. Werkplekleren sluit op dit model aan. Als je een systeem opzet voor werkplekleren, creëer je dus een effectieve manier om je medewerkers te scholen.”

“Werkplekleren zorgt voor een betere en constantere productkwaliteit”

Boeiend programma

Om A+O-bedrijven met verschillende methoden voor werkplekleren kennis te laten maken, is er op 20 maart een afwisselend en boeiend programma samengesteld, vertelt Van Doorn. “De dag start met een presentatie door Jos Baeten, oprichter van de Werkplekleren Academy. Daarna is er een proeverij van drie workshops over methodieken van werkplekleren die al succesvol in de Metalektro-sector worden ingezet. VAPRO en GBT Opleidingen verzorgen ieder een workshop. In derde workshop staat de methodiek Training Within Industry (TWI) centraal. Tot besluit van de dag is er nog een plenaire inspiratie over leercultuur door Janz.”

Subsidie voor follow-up

Na het event in maart kunnen bedrijven via A+O bovendien met een follow-up rond werkplekleren aan de slag, vertelt Van Doorn. “A+O biedt een vergoeding van maximaal €5.000,- om een strategisch opleidingsplan of opleidingsbeleid te ontwikkelen. Daarmee kun je werkplekleren binnen jouw bedrijf heel concreet handen en voeten geven.” Bedrijven die meer informatie willen over werkplekleren kunnen bovendien terecht op de website werkpleklerenindetechniek, besluit Van Doorn. “En in ons kennisdeelplatform oZone staan ook drie modules die VAPRO, GBT Opleidingen en TWI hebben gemaakt over hun methodiek. Daarnaast vind je in oZone nog veel meer modules, bijvoorbeeld over het opbouwen van een opleidingscultuur of over de begeleiding van lerenden. Maar uiteraard ben je ook op 20 maart van harte welkom om je te laten inspireren en de kracht van werkplekleren te ontdekken!”

Wil je meer informatie over de dag ‘Ontdek de kracht van werkplekleren’? Klik dan hier. En via deze pagina kun je je direct inschrijven.

Wil je aan de slag met werkplekleren? Dan maakt de A+O-regiomanager graag een afspraak om samen ideeën te bespreken en na te denken over de benodigde stappen voor jouw bedrijf.

A+O contactpersoon

Joost van Doorn
Regiomanager Brabant en Zeeland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten