A+O Divers Nieuws September 2021

28 september 2021
leestijd: 3 minuten

Loop je subsidies niet mis!

Zorg voor continuïteit bij het aanvragen en declareren van subsidies 

Bij A+O Metalektro kunnen voor diverse opleidingen en trainingen subsidies worden aangevraagd. Na de aanvraag wordt de subsidie bij ons gereserveerd. Na afronding kan een declaratie worden ingediend. Afdeling Vergoedingen van A+O is bezig om de dossiers waarvan de declaratietermijnen verstrijken te rappelleren bij de aanvragers. Uit de rappelronde blijkt dat in sommige gevallen de medewerkers die de aanvragen bij A+O hebben ingediend, inmiddels zijn vertrokken en de dossiers niet zijn overgedragen aan collega’s binnen het bedrijf. Het komt voor dat hierdoor het declaratieproces niet kan worden afgerond en dat opleidingssubsidies niet worden benut. Zorg ervoor dat continuïteit in het vergoedingenproces binnen het bedrijf wordt gewaarborgd en loop subsidies niet mis.  

Productieverlies door corona ruimschoots goedgemaakt

In juli 2021 lag de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie op het hoogste niveau ooit, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Voor metaalproducten lag de dagproductie 15,2 procent hoger dan in dezelfde maand in 2020; in de machine-industrie steeg zij met maar liefst 63,8 procent. Met de stijgingen is het door de coronacrisis in juli 2020 geleden productieverlies ruimschoots goedgemaakt.  

 Meer lezen? Kijk op CBS.  

Ruim zeventien procent meer arbeidsconflicten dan voor de pandemie

Het gemiddelde aantal arbeidsconflicten in 2021 ligt ruim zeventien procent hoger dan in 2019, voor de pandemie. Dat is opvallend, omdat het aantal ontslagen in 2021 gemiddeld juist met bijna twintig procent afnam ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit de maandelijkse BedrijvenMonitor van Interpolis. Arbeidsconflicten ontstaan over het wijzigen van de arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld rondom thuiswerken, het veranderen van de werkomgeving of van roosters. Ook krapte op de arbeidsmarkt speelt mogelijk een rol. Hierdoor gaan werknemers sneller de discussie aan met hun werkgever,  

 Meer lezen? Kijk op Managers Online.  

Hybride werken definitief invoeren? A+O’s handige Toolkit Thuiswerken helpt je op weg

Overweegt jouw organisatie om thuiswerken blijvend in te voeren? Gebruik dan de handige Toolkit Thuiswerken van A+O. Zo voer je thuiswerken zorgvuldig in en voorkom je misverstanden en mogelijke conflicten. Leer van de ervaringen van je medewerkers en stel een voor jouw organisatie passend beleid op.  

 Toolkit gebruiken? Download hier kosteloos de complete Toolkit Thuiswerken.  

Spetterende online show maakt kinderen warm voor techniek

Hoe kweek je aardbeien met ananassmaak? Kun je knuffelen met een robot? In mei kwam de eerste aflevering van De Grote Megamini Techniekdag Quiz-Challenge-Spel-Show online. Een high-energy-show waarin twee jongens strijden tegen twee meisjes over vragen die met techniek te maken hebben. Inmiddels staan er zeven afleveringen online, met thema’s als Voeding & Natuur en Energie, water & veiligheid. De show is mede mogelijk gemaakt door de RPM (Regionale Promotie Metalektro)-vergoeding van A+O. 

 Benieuwd? Bekijk hier alle zeven afleveringen.    

1 op de 3 werkgevers verwacht toename verzuim door stress en mentale klachten

Nederlandse werkgevers houden hun hart vast voor de aankomende maanden. Een derde van hen verwacht een (sterke) toename van verzuim door stress en mentale klachten. De helft van de werkgevers maakt zich zorgen om het mentale welzijn en de veerkracht van werknemers. Dit is mede veroorzaakt door de coronapandemie en de bijbehorende veranderingen in de manier van werken. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de zorgen: bij organisaties met meer dan 250 werknemers verwacht zelfs 40 procent een toename van verzuim. Dat blijkt uit onderzoek onder 250 werkgevers in opdracht van dienstverlener HCS. 

 Meer lezen? Kijk op HR Praktijk. 

 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten