“Boor andere doelgroepen aan om nieuw personeel te vinden”

2 juli 2019

Veel metalektrobedrijven hebben grote moeite met het vinden van personeel. Zo ook de Brabantse Vencomatic Group. Samen met andere regionale bedrijven en het onderwijs is daarom een opleidingstraject opgezet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarbij is in eerste instantie gekozen voor statushouders.

“Het is in deze krappe arbeidsmarkt steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden”, zegt hr-advisor Yvonne Daniëls van Vencomatic Group. “Als bedrijf maken wij innovatieve systemen voor het inrichten van moderne pluimveebedrijven over de hele wereld. Er is meer dan genoeg werk, maar wij lopen tegen een personeelstekort aan. Vooral technici op mbo- en hbo-niveau zijn schaars. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar andere mogelijkheden. Dat heeft geleid tot een regionaal samenwerkingsverband, waarbij we ons richten op mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.”

Duaal opleidingstraject

Het samenwerkingsverband is regionaal geïnitieerd voor de arbeidsmarktregio rond Eindhoven en is lokaal vormgegeven door participatiebedrijf KempenPlus, het Summa College en het Kempisch Ondernemersplatform (KOP). “Ons doel is om werkgevers en toekomstige medewerkers bij elkaar te brengen”, vervolgt Jeroen Wissink van KempenPlus. “Met als inzet om mensen weer duurzaam te laten participeren op de arbeidsmarkt, zodat ze niet langdurig afhankelijk zijn van een uitkering.” Om dat te bereiken is een duaal opleidingstraject opgezet, vertelt hij. “Dat traject wordt verzorgd door het Summa College en bestaat uit een taalcursus en een beroepsgerichte entreeopleiding. Om focus in dit traject aan te brengen, zijn we gestart met statushouders. Zij krijgen naast de taalcursus tevens een bredere inburgeringscursus.”

“Stap af van het traditionele denken”

Intensieve taaltraining

Alle kandidaten zijn vooraf gescreend op leerbaarheid en motivatie, vertelt Daniëls. “Voor diegenen die door die screening heen kwamen, was er een ‘Meet & Match’: ze gingen in groepjes op bezoek bij de zes bedrijven die aan het project meedoen. Wanneer ze vervolgens geïnteresseerd waren in een bepaald bedrijf, volgde een 1-op-1 gesprek.” Inmiddels zijn al twintig statushouders aan de slag bij diverse bedrijven in de regio, waarvan vier bij Vencomatic Group. Daniëls: “De eerste zes weken krijgen ze vier dagen per week Nederlandse les en gaan ze een dag per week aan de slag op hun nieuwe werkplek. Die intensieve taaltraining is een bewuste keuze: een goede taalbeheersing maakt integratie op de werkvloer makkelijker. Na die eerste zes weken volgt een bbl-traject en gaan ze vier dagen werken – uiteraard gewoon betaald – en één dag naar school. Na een jaar is iemand dan opgeleid tot mbo-1 niveau en kunnen ze doorleren of fulltime gaan werken.”

Gebrek aan dagstructuur

(vlnr): Yvonne Daniëls (HR Advisor Vencomatic Group), statushouders Fadi (24 jaar) en Tekie (23 jaar) en Jeroen Wissink (KempenPlus)

Volgens Daniëls past het werk bieden aan statushouders binnen het bredere MVO-beleid van Vencomatic Group. “Een aantal jaar geleden hebben wij een project gedaan om Wajongers binnen ons bedrijf een kans te geven. De eigenaren Cor en Han van de Ven vinden dat wij als bedrijf een verantwoordelijkheid hebben voor diegenen die het wat moeilijker op de arbeidsmarkt hebben.” Maar het werken met deze speciale doelgroepen brengt soms wel problemen met zich mee, erkent ze. “Bij de statushouders merken we bijvoorbeeld dat ze uit een situatie komen zonder goede dagstructuur. Dan is het best even wennen om om zeven uur ’s ochtends op het werk te moeten verschijnen.” Bij dat soort problemen gaat een coach van het Summa College dan met de statushouder in gesprek, aldus Wissink. “Er kan ook een praktisch probleem achter zitten. Bijvoorbeeld dat de partner aan het inburgeren is en ze geen kinderopvang hebben. Dan regelen wij kinderopvang of zorgen we ervoor dat de partner ’s avonds les kan volgen.”

Na het succes met de statushouders, wil Wissink kijken of er ook voor andere doelgroepen – zoals vijftigplussers en mensen met een lichamelijke of psychische beperking – een maatwerkbenadering mogelijk is. “Tegen andere metalektrobedrijven zou ik willen zeggen: stap af van het traditionele denken. Kijk verder dan alleen het cv, kijk vooral naar mogelijkheden van mensen en zoek de samenwerking met gemeenten en het onderwijs. Want het aantal jongeren dat de komende jaren de arbeidsmarkt betreedt, zal alleen maar afnemen. Je zult dus andere doelgroepen moeten aanboren om nieuw personeel te vinden. Een alternatief is er eenvoudigweg niet.”

Aanbod A+O: vergoeding inwerken zij-instromers

Bij A+O kunnen aangesloten bedrijven een vergoeding aanvragen voor een tegemoetkoming in de kosten voor functiegerichte training/opleiding van zij-instromers. De vergoeding is maximaal €3.000,– per medewerker.

Meer informatie

Yvonne Daniëls, hr-advisor Vencomatic Group, telefoonnummer 0497 – 51 73 80 of per e-mail Yvonne.daniels@vencomaticgroup.com.

A+O contactpersoon

Joost van Doorn
Regiomanager Brabant en Zeeland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten