De vijf origineelste opbrengsten van de Persoonlijke inzetbaarheidsscan

5 juli 2022

Hoe staat het in jouw bedrijf met de werkomstandigheden, inzetbaarheid en het verzuimrisico? Om inzicht te krijgen in het huidige en toekomstige werkvermogen van jouw medewerkers, biedt A+O geheel kosteloos de Persoonlijke inzetbaarheidsscan aan. Maar wat kan dat jouw bedrijf nu opleveren? Ter inspiratie vijf voorbeelden van A+O-bedrijven die je voorgingen!  

1. APK duurzame inzetbaarheid: Kadant, producent van systemen voor de procesindustrie.

Amber Pijl, HR-manager: “Uit de Persoonlijke inzetbaarheidsscans werd duidelijk dat de fysieke belasting een zorg van onze productiemedewerkers is. Om die reden hebben wij een ‘APK duurzame inzetbaarheid’ aan onze functioneringsgesprekken toegevoegd. Net zoals dat bij auto’s jaarlijks gebeurt. Tevens organiseren we elk jaar een bijeenkomst waarin alle leidinggevenden vertellen wat die gesprekken hebben opgeleverd, zodat we er echt iets mee kunnen doen. Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat wij geïnvesteerd hebben in balancers en stapelaars. Daarnaast is één van onze werknemers aangewezen om te controleren of deze hulpmiddelen daadwerkelijk gebruikt worden. Want een jonge werknemer zegt al snel: ‘het is maar tien kilo’. Dan is het antwoord: ‘maar op je vijftigste ben je blij dat je een stapelaar of balancer hebt gebruikt’. Zo hopen we dat er een grotere bewustwording ontstaat over het belang om duurzaam inzetbaar te blijven.”  

2. Ticket voor meer rust: Suplacon Plaatbewerking.

Ilonka te Riele, HR medewerker: “Regelmatig constateert één van onze productiemedewerkers een probleem met een order. Bijvoorbeeld een fout die bij een eerdere bewerking is gemaakt. Voorheen liepen productiemedewerkers dan naar kantoor en vice versa. Daardoor was er veel onrust op de werkvloer en werd het werk steeds onderbroken. Dat hebben we nu digitaal opgelost. Via ons ERP-systeem kan een ticket worden aangemaakt vanaf een desk op de werkvloer. Dat ticket komt dan direct bij de juiste werkvoorbereider terecht. Daardoor is er veel meer rust in de organisatie. Bovendien hebben medewerkers het gevoel dat ze invloed hebben, omdat ze bijvoorbeeld kunnen aangeven dat een bepaalde bewerking langer duurt. Dat voorkomt een hoop stress en frustratie. Niet alleen het werkplezier is daardoor toegenomen, ook het werk verloopt nu een stuk efficiënter.”  

3. Poster met do’s en don’ts: Altrad Fort B.V., producent van kruiwagens, betonmolens en bouwmachines.

Anja de Wind, Financieel Manager: “Uit de Persoonlijke inzetbaarheidsscans kregen we signalen over ongewenste omgangsvormen. Dat was voor ons de reden om ‘sociale veiligheid’ op te nemen in de ‘Gouden Regels’ van ons bedrijf. Elke maand bespreken één van die regels met ons personeel. Omdat sociale veiligheid nu een hot topic is, hebben we het op de agenda gezet. Per afdeling wordt dit onderwerp dan door de leidinggevenden besproken met hun medewerkers. Dat gesprek wordt samengevat in een aantal do’s & don’ts. Daar wordt een poster van gemaakt, die vervolgens wordt opgehangen op de afdelingen. In de volgende maandelijkse bijeenkomst worden die do & don’ts wederom besproken. Zo willen we bereiken dat op alle niveaus mensen zich er bewuster van worden hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan.”  

4. Zelf bepalen wanneer je lichaam rust nodig heeft: Kadant, producent van systemen voor de procesindustrie.

Amber Pijl, HR-manager: “Voor een deel van onze medewerkers is het werk fysiek zwaarder. Dus is het belangrijk om zelf te kunnen bepalen wanneer jouw lichaam rust nodig heeft. Daarom kunnen onze werknemers – naast de standaard pauzes – zelf een aantal extra koffiemomenten kiezen. Op de werkvloer is op grote schermen zichtbaar welke orders er die dag de deur uitmoeten. De productieplanning is leidend, waarbij in zelfsturende teams wordt gepaald wie precies wat doet. Ook hebben medewerkers dus de vrijheid om zelf extra pauzemomenten te kiezen. Het feit dat we onze mensen daar een eigen verantwoordelijkheid in geven, wordt erg gewaardeerd. En het zorgt er bovendien voor dat ze een betere werkbalans ervaren.”  

5. Persoonlijk groeien: Suplacon Plaatbewerking.

Ilonka te Riele, HR medewerker: “Uit de resultaten van de scan bleek dat onze medewerkers de wens hadden zich breder te ontwikkelen. Ze wilden niet alleen op technisch gebied bijgeschoold worden, maar ook opleidingen volgen die hun eigen persoonlijke groei ten goede komen. Wij hebben een aantal leidinggevenden die nog relatief jong zijn. Ze weten inhoudelijk veel over de techniek. Maar hoe ga je op een goede manier om met mensen? Hoe signaleer je problemen? Hoe zorg je ervoor dat je boven de groep staat? Dat zijn zaken waar ze mee worstelen en verder in geschoold willen worden. Als bedrijf willen we daar bewust in gaan investeren. Want aandacht voor mensen betekent dat ze minder snel zullen vertrekken. En dat is in deze krappe arbeidsmarkt een groot goed.” 

Ben je geïnteresseerd in de persoonlijke inzetbaarheidsscan? Dan kun je via deze link alle informatie vinden. 

A+O contactpersoon

Manon Lubbers
Manon Lubbers
Projectleider/adviseur

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten