“Door de opleiding hybride techniekopleider voel ik me een rijker mens”

6 september 2019

Een bijdrage leveren om het tekort aan mbo-docenten terug te dringen. En tegelijkertijd je eigen didactische vaardigheden vergroten. Dat kan door – geheel kosteloos – de opleiding voor hybride techniekopleider te volgen. Marcel Heijboer en Nourddine Idrissi van het A+O-bedrijf Atlas Copco deden dat. “Het onderwijs én je bedrijf worden hier beter van.”

Marcel Heijboer is teamleider Technical Support bij Atlas Copco. Het Zweedse bedrijf – dat is gevestigd in Zwijndrecht – is industrieel toeleverancier van ‘alles op het gebied van compressoren en perslucht’, vertelt hij. “We leveren kleine compressoren aan garagehouders, maar ook aan grote bedrijven als Heineken en ASML. En we hebben eigen servicemonteurs die het onderhoud doen.” Samen met zijn collega Nourddine Idrissi, Service Product Specialist bij Atlas Copco, volgde hij de opleiding tot hybride techniekopleider. Heijboer: “Het is een intensief, maar ontzettend interessant traject. De opleiding bestaat uit zestien bijeenkomsten van een halve dag. Daarnaast moet je tenminste 80 uur stage lopen bij een ROC. Maar het was de investering dubbel en dwars waard. Ik heb ontzettend veel geleerd op het vlak van didactiek.” Nourddine kan het daar alleen maar mee eens zijn. “Deze opleiding heeft een grote bijdrage geleverd aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik weet nu veel beter hoe ik op een leuke en effectieve manier kennis kan overdragen. Die didactische vaardigheden komen ook zeer van pas als trainer binnen mijn eigen bedrijf.”

“Als je het leuk vindt om kennis over te dragen, dan kan ik dit opleidingstraject van harte aanbevelen”

Een youtubefilm doet wonderen

Voor Marcel was een van de belangrijkste leerpunten om vooral feedback te vragen aan degenen aan wie je les geeft. “Niet iedereen heeft hetzelfde niveau. Door constant te peilen waar mensen staan, kun je voorkomen dat je te snel of te langzaam door de lesstof heengaat. Dat was voor mij echt een eyeopener.” Nourddine leerde vooral dat praktische voorbeelden een behoorlijke verrijking kunnen zijn. “Een YouTube-filmpje doet wonderen. Zo moest ik tijdens mijn stage op een mbo-school iets uitleggen over de modus en mediaan. Ik heb toen een filmpje laten zien van de Mentos-fabriek en uitgelegd dat elk snoepje maar een beperkte afwijking mag hebben, omdat ze anders niet in het rolletje passen. Zo maak je abstracte lesstof toch toegankelijk. Als je het leuk vindt om kennis over te dragen, dan kan ik dit opleidingstraject van harte aanbevelen.”

Concrete samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven

Na de opleiding ontvingen Nourddine en Marcel het Pedagogisch Didactisch Diploma (PDD). Met dat diploma op zak mogen ze lesgeven op mbo-scholen. Marcel: “Het is de bedoeling dat wij samen met andere hybride docenten een pool gaan vormen en gastlessen gaan verzorgen. Op die manier kunnen we een steentje bijdragen aan het grote tekort aan docenten in het beroepsonderwijs. Bovendien kunnen wij onze actuele kennis overdragen op de leerlingen, zodat ze beter beslagen ten ijs komen als ze straks gaan werken. Dit is een hele mooie en concrete vorm van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.” Ook Nourddine voelt zich ‘een rijker mens door een bijdrage te leveren aan het onderwijs’. “Ik vind het prachtig om al die jonge mensen een toekomstbeeld te kunnen schetsen. Wij kunnen ze laten zien wat voor moois ze later allemaal met de opgedane kennis kunnen doen.”

Geheel kosteloze opleiding

Voor Atlas Copco was het een prettige bijkomstigheid dat de opleiding geheel kosteloos was. Met ingang van schooljaar 2019/2020 worden ook de verletkosten vergoed.  Marcel: “A+O vergoedt volledig de opleidingskosten voor het behalen van het Pedagogisch Didactisch Diploma. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!” Al met al zijn Marcel en Nourddine blij dat ze de opleiding hebben gevolgd. Marcel: “Doordat we nu geschoold zijn in kennisoverdracht, gaat zonder twijfel het opleidingsniveau binnen ons eigen bedrijf omhoog.  Ook het onderwijs profiteert. Want onze praktijkkennis zorgt ervoor dat het onderwijs up-to-date blijft. Dus het mes snijdt aan twee kanten: school én je bedrijf worden hier beter van.”

Ben je geïnteresseerd in het scholingstraject ‘Hybride techniekopleider’? Klik dan hier. Je kunt ook contact opnemen met Marion Steinbuch, projectleider bij A+O via mail m.steinbuch@ao-metalektro.nl of telefoon 06-30 19 35 44.

A+O contactpersoon

Marloes Jonkman
Regiomanager Zuidwest-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten