‘Eenvoudig aan de slag met duurzame inzetbaarheid’

8 juli 2021

Je wilt als Metalektrobedrijf aan de slag met duurzame inzetbaarheid. Maar hoe doe je dat? Het bedrijf Flowserve werd via A+O Metalektro begeleid om duurzame inzetbaarheid op een hele concrete manier handen en voeten te geven.  

Flowserve is een Amerikaans bedrijf dat wereldwijd actief is”, vertelt HR-manager Peter-Marc Stolk aan het begin van het gesprek. “Wij zijn één van de grootste leveranciers van producten die met ‘vloeistofmanagement’ te maken hebben, zoals pompen, kleppen en mechanische afdichtingen. Zo leveren wij bijvoorbeeld grote pompen voor de gerenoveerde Afsluitdijk om meer pompcapaciteit te creëren voor waterafvoer van het IJsselmeer naar de Waddenzee. Maar ook multinationals zoals Shell, BP en Dow Chemicals behoren tot onze klantenkring.”  

Muurposter van A+O

Peter-Marc Stolk, HR-manager Flowserve

“In 2019 hebben wij als bedrijf een employee survey uitgestuurd”, vervolgt Peter-Marc. “Uit dat onderzoek kwam een aantal onderwerpen naar voren die nog voor verbetering vatbaar waren. Daaronder vielen ook duurzame inzetbaarheid en de ontwikkeling van leidinggevenden.” Aan de muur op zijn kantoor heeft Peter-Marc de poster van A+O hangen, waarop het hele aanbod overzichtelijk is weergegeven. “Ik zag dat er A+O-regelingen waren voor het opzetten van duurzame inzetbaarheidstrajecten en een training voor Futureproof Leiderschap. Vervolgens heb ik gebeld met A+O-regiomanager Marloes Jonkman om te kijken wat er mogelijk was.” En er bleek veel mogelijk, zo ontdekte Peter-Marc. “Adviesbureau Berenschot heeft ons begeleid bij het ontwikkelen van een strategisch plan voor duurzame inzetbaarheid. Allereerst werd door Berenschot een  scan op duurzame inzetbaarheid gedaan en hebben we de resultaten van onze employee survey en het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) bekeken. Vervolgens is een kerngroep geformeerd waarin meerdere lagen van het bedrijf vertegenwoordigd zijn: HR, de OR, productie en het management. Die brede vertegenwoordiging is essentieel, want je hebt iedereen binnen het bedrijf nodig om duurzame inzetbaarheid tot een succes te maken.”  

Bouwhuis Duurzame inzetbaarheid

Die kerngroep bracht in kaart wat de belangrijkste obstakels voor duurzame inzetbaarheid waren. Peter-Marc: “Onder het personeel bleek overgewicht een serieus probleem. De mensen uit de productie gaven bovendien soms aan een verminderde werk-privé balans te ervaren door het draaien van ploegendiensten. Daarnaast bleek uit de survey dat medewerkers flexibeler wilden werken, om zo werk en privé beter te kunnen combineren. En was er de wens voor meer loopbaanperspectieven. Zo ontstond het ‘Bouwhuis van Duurzame inzetbaarheid’ met drie pijlers: Vitaliteit & gezondheid, Werk-privé balans en Loopbaanperspectief.” Door het uitbreken van de coronacrisis liep het project wel vertraging op, vertelt Peter-Marc. “Met de kerngroep zijn we nu druk bezig om actieplannen te maken, om vervolgens na de zomervakantie met concrete projecten te starten.” Maar niet alleen bij het uitrollen van duurzame inzetbaarheid kreeg Flowserve ondersteuning van A+O, zegt Peter-Marc. “Een aantal van onze leidinggevenden hebben we in het kader van de A+O-regeling Futureproof Leiderschap kunnen laten trainen. Nog te vaak blijven leidinggevenden hangen in het operationeel leidinggeven. Terwijl je toe wilt naar innovatief leiderschap, waarbij eigenaarschap, creativiteit en ondernemerschap bij medewerkers wordt gestimuleerd. Met als belangrijk uitgangspunt: samenwerking over de afdelingen heen.”  

“Je hoeft het als bedrijf echt niet allemaal zelf te bedenken” 

Veel mooie dingen

Andere bedrijven zou Peter-Marc willen adviseren om ook in te zetten op duurzaam inzetbaarheid van de medewerkers en hierbij gebruik te maken van het A+O-aanbod. “In het aanbod van A+O zitten heel veel mooie dingen, die passen bij de ontwikkelingen die bedrijven momenteel doormaken. Als je een Europese subsidie aanvraagt, dan zijn dat mega-trajecten die in 9 van de 10 gevallen teleurstellend aflopen. Maar bij A+O is een subsidie of vergoeding eenvoudig en snel aan te vragen.” 

Het project Futureproof Leiderschap waar Flowserve aan heeft deelgenomen, is inmiddels afgelopen, vertelt A+O-adviseur Manon Lubbers. Maar bedrijven kunnen nog steeds aan de slag met duurzame inzetbaarheid. Manon: “De A+O-regeling maakt het mogelijk om zelf een extern bureau in de arm te nemen, dat jouw bedrijf begeleidt bij het opzetten van een duurzaam inzetbaarheidstraject. Je hoeft het als bedrijf dus echt niet allemaal zelf te bedenken, je kunt eenvoudig aan de slag.” Bovendien heeft A+O een toolbox Duurzame inzetbaarheid ontwikkeld met handzame downloads, zoals een whitepaper, stappenplan, een format voor een competentiematrix en een kant-en-klare gespreksleidraad, aldus Manon. “En vind je het lastig om duurzame inzetbaarheid op de agenda te krijgen in je organisatie? Dan kun je op het online leerplatform oZone.nl informatie vinden over hoe je dat kunt aanpakken. Investeren in duurzame inzetbaarheid loont. Want als je medewerkers gezond en vitaal zijn, dan is je bedrijf dat ook!”  

Meer informatie:

Peter-Marc Stolk, HR-manager Flowserve, telefoon 06-22517664 of per e-mail: pstolk@flowserve.com. 

A+O contactpersoon

Manon Lubbers
Manon Lubbers
Projectleider/adviseur

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten