Hoe geef je werkplekleren vorm binnen je bedrijf?

29 juni 2023
leestijd: 4 minuten

Op 5 juni organiseerde A+O voor bedrijven in Noord- en Oost-Nederland de Dag van het Werkplekleren. De dag werd gevuld met bijdragen van inhoudelijke deskundigen en best practices van A+O bedrijven. In totaal namen veertig bedrijven deel aan de dag. Vanwege het enthousiasme van de deelnemers, wordt bekeken of de dag ook in andere regio’s van het land georganiseerd kan gaan worden. 

“Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van leren op de werkplek plaatsvindt”, zo opent projectleider Melanie Lancel het gesprek. “Toch gaat nog altijd negentig procent van het opleidingsbudget naar traditionele vormen van leren, waarbij mensen klassikaal onderwijs krijgen. Die verhouding is dus best scheef.” Maar bij veel bedrijven is er wél interesse om er iets mee te gaan doen, vertelt Eelke Riemersma, regiomanager van A+O voor Noord-Nederland. “Maar hoe doe je dat dan? Hoe geef je werkplekleren vorm en hoe creëer je binnen je bedrijf een goede leercultuur? Om bedrijven daarbij te ondersteunen en te laten leren van andere bedrijven, hebben we deze Dag van het Werkplekleren georganiseerd.” 

Open leercultuur

“De dag werd geopend door cabaretière en dagvoorzitter Janneke Jager. “Dat was erg geestig, waardoor direct het ijs was gebroken”, zegt Eelke. “Vervolgens waren er inhoudelijke bijdragen van twee keynote speakers: Jos Baeten, socioloog en gepromoveerd in de Bedrijfskunde op leerprocessen en Isolde Kolkhuis-Tanke, zelfstandig adviseur en onderzoeker op het gebied van leren en ontwikkelen van mensen in organisaties. “Zij vertelden het overkoepelende verhaal over wat werkplekleren nu eigenlijk is”, vult Melanie aan. “Daarnaast gingen ze in op welke randvoorwaarden er voor werplekleren zijn. Zo moet er bijvoorbeeld commitment zijn van het hogere management. En moet er een open leercultuur zijn waarin medewerkers mogen leren én fouten kunnen maken. En – niet onbelangrijk – het leren moet ook aansluiten bij de visie en strategische koers van je bedrijf.” 

“Werkplekleren is een mooi instrument voor het boeien en binden van medewerkers” 

Proeverij van methodieken

“Voor bedrijven kan werkplekleren tal van voordelen hebben”, vervolgt Eelke. “Het zorgt voor efficiëntere werkprocessen, het sneller inwerken van nieuwe medewerkers, een hogere productiviteit en meer werkgeluk bij werknemers. Er zijn verschillende manieren om werkplekleren vorm te geven. Maar niet iedere methodiek past bij elk bedrijf. Vandaar dat we tijdens deze dag de aanwezige A+O-bedrijven kennis hebben laten maken met een ‘proeverij’ van vier verschillende methodieken. ”Zo deelde bijvoorbeeld het bedrijf Suplacon hun ervaringen met TWI, dat staat voor Training Within Industry”, zegt Melanie. “Dat is een methodiek waarmee je nieuwe medewerkers heel snel kunt inwerken. Het werk wordt opgeknipt in kleine deeltaken, die vervolgens per onderdeel worden aangeleerd. Niet alleen maakt dat het een stuk makkelijker om mensen op te leiden, maar ze maken daardoor ook minder fouten als ze vervolgens aan het werk gaan.” Maar ook GBT Opleidingen, VAPRO en Janz verzorgden een workshop waarin ze samen met de A+O-bedrijven Stertil, SSI Schäfer en Thermobile hun eigen benadering en ervaringen deelden. 

Mensen in de doe-stand

Bedrijven die aan het einde van de dag geïnteresseerd waren, kunnen bij A+O bovendien een adviesgesprek aanvragen, vertelt Eelke. “Daarvoor wordt vanuit A+O een vergoeding van maximaal € 500,- beschikbaar gesteld. Met dat bedrag kan één van de deskundigen en adviseurs van de dag worden ingehuurd.” Alle bijdragen van de dag en de vier best practices zijn ook als leerpad opgenomen in A+O’s digitale leerplatform oZone, aldus Melanie. “Daarmee is de informatie van deze dag beschikbaar als naslagwerk voor de bezoekers van de dag en voor alle andere geïnteresseerde A+O-bedrijven.”  

“Werkplekleren is een hele mooie manier om op een eenvoudige manier de leercultuur binnen je bedrijf te stimuleren”, besluit Eelke. “Je krijgt mensen daardoor echt in een doe-stand. Daarmee is het een mooi instrument om je werknemers te boeien en te binden.” Melanie sluit zich daarbij aan. “Het was ontzettend leuk om tijdens de dag het enthousiasme van de bedrijven te zien. We zijn daarom aan het kijken of we de Dag van het Werkplekleren ook in andere regio’s van het land kunnen gaan organiseren.” 

A+O contactpersoon

Eelke Riemersma
Regiomanager Noord-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten