Vijf redenen om stagiairs met open armen te ontvangen

5 juli 2022

Jong talent opleiden is van groot belang voor je bedrijf én voor onze sector als geheel. Niet voor niets kun je bij A+O stagevergoedingen aanvragen. Zelf heeft A+O ook regelmatig stagiairs. Else Helmink, senior-adviseur Juridische Zaken: “Ze zijn van onschatbare waarde.” Vijf redenen om stagiairs met open armen te ontvangen.  

Reden 1: Je laat jongeren werkvaardigheden opdoen

Als opleidingsfonds hecht A+O eraan om actief mee te werken aan opdrachten van studenten en stageplekken beschikbaar te stellen. “Wij zijn een groot voorstander van stages”, vertelt Else Helmink enthousiast. “Sterker nog, ik heb destijds zelf mijn studie rechten afgesloten met een prakijkstage bij een werkgeversorganisatie. Daar loste ik twee maanden de juridische problemen van leden op. Dat was leuk en leerzaam. Je leert van alles tijdens je studie, maar dat is onvergelijkbaar met de vaardigheden die je in de praktijk meekrijgt.” Voorbeelden: hoe schrijf je een goede brief, hoe voer je een zakelijk telefoongesprek, hoe ontvang je bezoekers, hoe houd je een gesprek gaande? Else: “Dingen die je heel normaal vindt als je langer werkt, maar die als student niet vanzelfsprekend zijn. Werkritme, handig plannen, samenwerken in een groep collega’s; allemaal zaken die je leert tijdens een stage.”  

Reden 2: Je profiteert van de nieuwste inzichten

Een belangrijk voordeel is dat stagiairs de nieuwste inzichten uit onderwijs en wetenschap binnen je bedrijf brengen, vertelt Else. Een mooi voorbeeld vindt ze de stage die masterstudent Onderwijswetenschappen Romana Pols in 2019 liep bij A+O. Zij maakte een stappenplan voor oZone, het kennisdeelplatform voor en door technische bedrijven. Romana Pols: “Mijn stappenplan was gericht op de didactische uitgangspunten voor een e-learning. Het biedt bedrijven een handvat om een goede e-learning te maken voor hun medewerkers. Daarbij maakte ik gebruik van de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit de onderwijskunde.”  

Reden 3: Je leert potentiële medewerkers kennen

Romana werkt nog altijd een dag per week als freelancer voor A+O, naast haar baan als leerkracht in het basisonderwijs: “Ik had voor mijn stage nooit bedacht wat een onderwijskundige kan betekenen in het bedrijfsleven. Ik was verrast over de rol die ik op me kon nemen: bedrijven leren hoe zij hun medewerkers zo goed mogelijk iets kunnen laten leren.” 

Elk bedrijf heeft belang bij voldoende gekwalificeerd personeel, en een stage biedt een enorme kans om iemand vertrouwd te maken met je bedrijf, benadrukt Else. “Jongeren hebben vaak geen idee wat voor moois de metalektro als sector te bieden heeft.” Na haar eigen afstuderen kreeg Else direct een baan bij haar stagebedrijf. “Dat zie je vaker: als een stagiair ergens binnenkomt en bevalt, kan hij of zij blijven. Je weet immers als werkgever wat voor vlees je in de kuip hebt. Handig voor de werkgever, fantastisch voor de stagiair.”  

Reden 4: Je krijgt frisse energie

“Wat ik leuk vind, is de wisselwerking tussen stagiairs en je eigen organisatie. Je merkt dat stagiairs een nieuwe impuls geven”, aldus Else. “Zij kijken fris tegen zaken aan. En collega’s vinden het ook leuk om jonge mensen te begeleiden. Dat geeft ze nieuwe energie.” Voorbeelden genoeg van stages en stageprojecten bij A+O. Zojuist hebben vier studenten Sportkunde van Inholland uit Haarlem bij A+O een advies gemaakt om de vitaliteit van medewerkers te verbeteren. Een hbo-student Accountancy van de Haagse Hogeschool bracht de theorie uit zijn opleiding bij A+O in de praktijk tijdens een meewerkstage van vier maanden. Een andere student van de Haagse Hogeschool bracht in het kader van zijn afstudeeropdracht interne frauderisico’s in kaart. Else: “A +O wil laten zien dat het aanbieden van een stageplek een wederzijdse verrijking is.”  

Reden 5: Je werkt aan een positief imago

Stagiairs dragen ook bij aan een positief bedrijfsimago en bekendheid van de sector. “Door jongeren kennis te laten maken met je bedrijf, zorg je dat zij jouw bedrijf van binnenuit kennen. Zij hebben misschien weer klasgenoten of vrienden die later bij je kunnen komen werken. En dat is erg fijn omdat mogelijk werk in de maakindustrie niet zichtbaar is vanaf de buitengevel.” Natuurlijk moet je er dan wel voor zorgen dat een stagiair het naar zijn zin heeft. Heeft Else nog gouden tips voor de begeleiding? “Geef je stagiairs voldoende persoonlijke aandacht en begeleid ze breed. Niet alleen vakinhoudelijk, maar ook bij houding en gedrag. We hadden ooit een stagiair die zeer onzeker overkwam, zijn hoofd en schouders liet hangen en onderuitgezakt achter zijn bureau zat. Dan gaan we het gesprek aan: kom op, je doet het erg goed, maak je niet te klein. Je wilt uiteindelijk dat jouw stagiair sterker de arbeidsmarkt betreedt.”  

Wat ook belangrijk is: stel een nieuwe stagiair altijd voor in je organisatie. Stuur vooraf een mail rond, zet een stukje op je website, loop een rondje door het bedrijf en laat stagiairs kennismaken met hun nieuwe collega’s. Laat stagiairs ook meedoen aan interne trainingen. Else: “Zo zorg je dat collega’s hun gezicht kennen en ze een plekje krijgen in je organisatie. Zo voelen ze zich even echt collega.” Tot slot is het afscheid belangrijk: “Voer niet alleen een evaluatiegesprek, maar sluit ook gezellig af. Sta stil bij de vraag: wat hebben we van elkaar kunnen leren?”  

Wil jij als bedrijf ook een stageplek aanbieden?

Maak dan gebruik van de A+O-regeling Stagevergoeding mbo/hbo/wo. 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten