Kantinesessie Café lang leve het leven! maakt de tongen los

31 oktober 2023

Fit tot je pensioen en lang erna … Iedereen wil het, maar hoe maak je er samen in je bedrijf écht werk van? De 1 uur durende, humorvolle kantinesessie Café lang leve het leven! – die je als A+O-bedrijf kosteloos kunt boeken – vormt een ijzersterke start. De eerste reacties zijn heel positief. “Een fantastische kick-off van onze DI-week!”

“Onze medewerkers praten er nog steeds over”

Ilona Groen / Invaro

“Wil je je mensen op een leuke, enthousiaste manier aan het denken zetten over duurzame inzetbaarheid? Boek dan de kantinesessie Café lang leve het leven!” Aan het woord is Ilona Groen, HR-manager van Invaro Agri & Horti Technology Group, die innovatieve technische oplossingen ontwikkelt en onderhoudt voor ondernemers in de agri- en hortisector.

Café in de ochtend

Op 21 september om half 9 in de ochtend verzamelden zich in de kantine van Invaro in Hoorn bijna 100 van de in totaal 125 vaste medewerkers. Van servicemonteurs tot salesmensen, van productie- tot kantoormedewerkers. “Ondanks het vroege tijdstip namen de acteurs iedereen op een humoristische, enthousiaste manier mee in het thema duurzame inzetbaarheid”, vertelt Ilona. “Iedereen vond het heel leuk.”

Geen bier maar smoothies

Ook bij het Friese Solidd Steel Structures was de kantinesessie Café lang leve het leven! een succes, vertelt HR-verantwoordelijke Aaltje Huitema. Als expert in zware staalbouw richt Solidd zich op ontwerp, fabricage en montage van complexe bruggen, sluizen, kranen en toepassingen voor de offshore-industrie. Op 27 september om 3 uur verzamelden bijna alle 70 medewerkers zich vol verwachting in de als gezellig café aangeklede kantine. Aaltje regelde gezonde snacks en smoothies. “De mannen dachten: het is een café, dus we krijgen bier en bitterballen. Dat was al een eerste verrassing.”

Daarna volgde het programma met quiz, theorie, sketches en een geïmproviseerd lied op countrymuziekstijl. Aaltje: “Zelf heb ik de sessie een 9 gegeven. Een enorm positieve ervaring! De sfeer was heel goed, iedereen deed mee.” Toegegeven, lacht ze, voor sommige van de nuchtere Friese productiemannen was het even wennen, die ‘overdreven’ acteurs. “Maar juist doordat je uit je comfortzone wordt gehaald, blijft het hangen. In de kantinesessie wordt duurzame inzetbaarheid bespreekbaar gemaakt in een speelse vorm, met humor.”

Happy aan de slag

Bij Invaro vormde Café lang leve het leven! de kick-off voor een week van duurzame inzetbaarheid, licht Ilona toe. “Elke dag organiseerden we iets rondom dat thema: challenges met bijvoorbeeld zumba, touwtjespringen en tafeltennis, een pensioenpresentatie, een fietsplan, de mogelijkheid een periodiek medisch onderzoek te boeken en in de middag POP-gesprekken met als startvraag: wat heb jij nodig om happy aan de slag te blijven? Waarin wil je je bijvoorbeeld ontwikkelen?” Met de krapte op de arbeidsmarkt wil je graag dat mensen inzetbaar blijven, vertelt ze. “De gemiddelde leeftijd van onze medewerkers is 42 jaar. Wij deden wel al kleine dingen, maar ontwikkelen op dit moment structureel beleid.”

Eigen verantwoordelijkheid

Aaltje Huitema / Solidd

Bij Solidd waren de uitkomsten van het periodieke medisch onderzoek (pmo) de aanleiding, vertelt Aaltje. “Bij ons is de gemiddelde leeftijd 45 jaar en uit het pmo kwamen resultaten over bijvoorbeeld vitaliteit en de kans op hart- en vaatziekten naar voren. Van oudsher zijn wij een verzorgend bedrijf. Wij vonden het belangrijk dat mensen ook een stukje eigen verantwoordelijkheid voelen voor duurzame inzetbaarheid. De vraag is dan: hoe betrek je ze daarbij?’’

De 3 G’s

Sterkst aan de sessie vond Ilona de focus op werkplezier. “Vind je leuk wat je doet, krijg je er energie van? Dat is niet waar iedereen direct aan denkt bij DI. Terwijl dat juist heel belangrijk is. Daar heb je zelf ook verantwoordelijkheid in, om dat in jezelf te zoeken.” Ook Aaltje noemt de drie G’s als belangrijk inzicht: “DI gaat over gezond, gekwalificeerd en gelukkig zijn in je werk, de focus ligt niet alleen op gezond eten of leven.

“Mensen zijn écht geactiveerd: wat kan ik zelf doen?”

Geactiveerd

Het belangrijkste doel van de kantinesessie is zowel bij Invaro als bij Solidd bereikt. Ilona: “Mensen zijn echt geactiveerd: wat kan ik zelf doen?” Aaltje: “Onze medewerkers praten er nog steeds over. We hebben ook gezegd: jullie kunnen bij ons terecht, kom langs als je vragen of ideeën hebt. Zo heeft een collega onlangs aangekaart dat een elektrische stapelaar in het magazijn goed zou zijn, zodat medewerkers minder hoeven te tillen.”

Goede voornemens

Goede voornemens zijn er bij beide bedrijven ook. Ilona: “We zijn bezig om carrièrepaden in kaart te brengen. Zodat iemand van de productie die dat wil zich bijvoorbeeld kan ontwikkelen tot tekenaar.” Aaltje: “Wij gaan vaker een goed gesprek met de werknemer aan. Dat bleek bij ons te weinig te gebeuren. Daar gaan we volop mee aan de slag!”

Meer info en boeken

Wil jij de kantinesessie Café lang leve het leven! boeken voor jouw bedrijf? Kijk hier voor meer informatie of neem contact op met je regiomanager.

Aanmelden kan tot uiterlijk 1 mei 2024 en zolang er voldoende budget beschikbaar is.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten