Hoe houd je gapende leerlingen bij de les?

4 maart 2020

Eind januari rondde weer een groep deelnemers het scholingstraject ‘Hybride techniekopleider’ af. Het traject is een initiatief van de opleidingsfondsen A+O, OOM en OTIB, de overheid en roc’s. Arie Taal, superintendent engineer bij MAN Energy Solutions, was een van de deelnemers en vertelt enthousiast: “Moet je in je werk voortdurend jongeren op weg helpen dan kan ik je deze opleiding van harte aanraden”.

Op een stormachtige ochtend in Schiedam doet Taal uit de doeken waarom hij de opleiding volgde. “Onze vestiging van MAN Energy Solutions verzorgt de reparatie en onderhoud van scheepsmotoren wereldwijd. De jongens die wij aannemen zijn prima monteurs, maar we merken dat de mbo-opleiding vaak toch iets tekort schiet. We moeten als bedrijf dus meer tijd en energie steken in het bijspijkeren van ons personeel. Een opleiding hybride techniekopleider gaf ons de kans om didactische vaardigheden op te doen, te zien wat er speelt binnen het onderwijs én dichter bij het vuur te komen.”

‘Ik vond het verrassend leuk om naast mijn werk een doel te hebben’

Breeduit gapen

Met het scholingstraject worden technici binnen een jaar assistent-docent voor technische vmbo’s, mbo’s en hbo’s. Ze zijn daarmee een waardevolle aanvulling op het afnemende techniekdocentenbestand. “Ik word dit jaar 60 en misschien is een combinatie van bedrijfsleven en onderwijs wel een leuke volgende stap”, glimlacht Taal. “Maar voor nu was de opleiding vooral erg nuttig voor gebruik binnen ons eigen bedrijf. Ik heb meer inzicht in opleiden gekregen. Voorheen ging ik ervan uit dat gemotiveerde leerlingen vanzelfsprekend geïnteresseerd in mijn verhaal zouden zijn. Daar is echter wel meer voor nodig. Je moet een relatie opbouwen met de leerlingen, lessen goed voorbereiden en zorgen dat je je enthousiasme over kunt brengen. Doe je dat niet dan zit zelfs de meest gemotiveerde leerling na een half uur breeduit te gapen.”

Buiten je bestaande wereld stappen

voorste rij, links: Arie Taal, superintendent engineer bij MAN Energy Solutions

Het traject duurt een jaar, waarin de deelnemers twintig bijeenkomsten van een halve dag hebben en daarnaast 80 uur stage lopen bij een roc. “Ik was er meer tijd aan kwijt dan gedacht. Toch was het het volledig waard. Het is altijd goed om buiten je bestaande wereld te stappen en nieuwe mensen te ontmoeten. De samenwerking in de groep verliep soepel en iedereen heeft dezelfde hoge motivatie. Dat werkt aanstekelijk. Ook de stage die ik liep bij STC Katwijk vond ik een echte verrijking. Ik heb het vak voortstuwing gegeven aan eerstejaars en meegelopen in het praktijklokaal, een kleine machinekamer. Erg leuk om te zien allemaal. Toch ging er meer tijd in de voorbereiding zitten dan ik vermoedde. De volledige zondagmiddag was ik er wel aan kwijt. Nu ligt dat misschien ook wel een beetje aan mijn eigen fanatisme”, aldus Taal. “Zo zat ik op vrijdagavonden ook altijd nog even een samenvatting te maken van de colleges op donderdagavonden.”

Aandacht van de media

Eind januari was de diploma-uitreiking. Alle deelnemers ontvingen het Pedagogisch didactisch diploma (Pdd) waarmee ze als assistent-docent mogen optreden, gastlessen kunnen verzorgen of projecten kunnen draaien. “De diploma-uitreiking was een leuke bijeenkomst. Niet alleen hadden de meesten van ons het thuisfront meegenomen, er was ook volop aandacht van de media voor. In het regionale katern van De Telegraaf werd zelfs een stukje met foto opgenomen en ook wethouder Richard Moti was aanwezig. Dat benadrukt natuurlijk wel hoe belangrijk dit traject gevonden wordt. De technici van morgen hebben simpelweg up-to-date technisch onderwijs nodig. Mijn eigen plannen voor de toekomst? Wie weet ga ik wel een stapje verder met een opleiding tweedegraads lesbevoegdheid. Ik vond het verrassend leuk om naast mijn werk een doel te hebben. Bovendien zou ik graag meer willen leren over het onderwijs.”

Aanbod A+O

A+O vergoedt de volledige scholingskosten voor het behalen van het Pedagogisch didactisch diploma (Pdd). Daarnaast biedt A+O werkgevers een vergoeding voor verletkosten tot een maximum van €8.000,-. Ben je geïnteresseerd in het scholingstraject ‘Hybride techniekopleider’? Klik dan hier. Je kunt ook contact opnemen met Marion Steinbuch, projectleider bij A+O via mail m.steinbuch@ao-metalektro.nl of telefoon 06 – 30 19 35 44.

Meer informatie

Arie Taal, superintendent engineer bij MAN Energy Solutions, telefoonnummer 010 – 272 45 76 of mail arie.taal@man-es.com.

A+O contactpersoon

Marloes Jonkman
Regiomanager Zuidwest-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten