“Sociaal en succesvol zakendoen gaan hand in hand”

29 september 2022

Intensief samenwerken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? “Een prima idee”, zegt Collin Schilperoord, HR business partner bij Bosch Power Tools. “In elk bedrijf is er ruimte voor, als je maar niet probeert mensen in bestaande processen in te passen. Denk andersom en neem als uitgangspunt wat iemand wél kan. Wij passen iedere dag weer de processen aan op individuele vaardigheden. En dat bevalt ons uitstekend.” 

Al meer dan 30 jaar werkt het Customization Center van Bosch Power Tools in Breda samen met de Sociale Werkvoorziening ATEA. “Van accessoires voor grasmaaier of heggenschaar en van meetinstrument tot multi-tool. Onze tools en accessoires worden in het verre Oosten of Mexico geproduceerd, maar hier in Breda maken we de producten klaar voor verkoop in de bouwmarkten. En dat doen we in drukke perioden onder andere met een groep van 150 mensen via ATEA. Mensen dus met een lichamelijke of psychische beperking”, legt Schilperoord uit. “Eén van onze kernwaarden is ‘People matter’. Diversiteit en inclusie zijn voor Bosch ontzettend belangrijk en daarom zijn er per regio duidelijke doelstellingen geformuleerd. Maar wat wij hier in Breda doen, overstijgt die doelstellingen ruimschoots.” 

Slimme productielijn

Collin Schilperoord, HR business partner bij Bosch Power Tools

Sinds een aantal jaar werkt het Customization Center met een slimme productielijn. “Een koffer met multi-tool, accu, accessoires en wikkel wordt bijvoorbeeld in ongeveer tien tot dertig handelingen verkoopklaar gemaakt. Dat totale proces hebben we in stukjes gehakt tot eenvoudige werkzaamheden. Elke handeling is visueel gemaakt en wordt duidelijk beschreven. Afhankelijk van de medewerker wordt bepaald hoeveel handelingen hij of zij binnen het proces kan doen. De productielijn wordt dus iedere dag weer volledig aangepast aan de mensen die dan werken”, vertelt Schilperoord enthousiast. “We werken bewust via het postponement concept, we pakken de producten pas in zodra er een order ontvangen is. Zo kunnen we volledig op maat produceren. Is er een speciale actie met een extra accu in de koffer? Dan passen we het proces simpel aan door een extra stap toe te voegen. Kortom, deze manier van werken biedt ons veel flexibiliteit.” 

Fanatiek aan het klussen

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. “Iedere dag variëren de producten én varieert onze samenstelling van medewerkers. Dat vergt behoorlijk wat planning. Onze mensen zijn daarin getraind, net als in de omgang met mensen met een beperking. Inmiddels hebben we het proces sterk gestroomlijnd, met behulp van een digitaal bord weet iedereen aan het begin van de werkdag precies wat de bedoeling is”, zegt Schilperoord. Dat het proces soepel loopt, wil echter niet zeggen dat er niet continu naar verbeteringen gekeken wordt. “Door corona steeg de vraag naar onze producten sterk, mensen sloegen immers fanatiek aan het klussen. We hebben daarom extra technologie aan onze productielijnen toegevoegd, denk aan digitale weegmomenten en automatisch printen. Een lijn vraagt in plaats van zeven medewerkers nu drie tot vier medewerkers. Met hetzelfde aantal mensen kunnen we dus meer produceren.” 

Maatwerktraject met ROC Tilburg

Er wordt daardoor echter wel steeds meer gevraagd van de medewerkers. “Het vereiste niveau aan de lijn is gestegen. Om dat op te vangen, zijn we met ROC Tilburg een maatwerktraject gestart. Een bbl-opleiding procestechniek op mbo 1-niveau, waarin een deel techniek vervangen is door logistieke modules op mbo 2-niveau. Kortom, een technische opleiding maar met kennis van goederenstromen, bevoorrading en kwaliteitsbewaking. We hebben de opleiding aangeboden aan vijftig medewerkers, waarvan een deel eigen mensen, een deel van mensen van ATEA en een deel uitzendkrachten. Het animo bleek enorm!”  

Sociaal en succesvol zakendoen

Het succesverhaal van Bosch Power Tools in Breda is het waard om te delen, aldus Schilperoord. “We voegen maatschappelijke waarde toe én runnen een flexibel en goedlopend productieproces. We delen dit voorbeeld graag met anderen, vandaar dat we een van de founding partners zijn van Stichting MetWerk, het zakelijke netwerk gericht op inclusief ondernemen. Ons doel? Sessies organiseren om andere ondernemers te inspireren. Sociaal en succesvol zakendoen gaan hand in hand. Je hoeft er alleen maar voor om te denken.” 

Wil je ook aan de slag met ontwikkelen van medewerkers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de REACT-EU regeling die A+O aanbiedt, of vraag je A+O-regiomanager naar de andere mogelijkheden! 

Meer informatie:

Collin Schilperoord, HR business partner bij Bosch Power Tools, tel: (06) 83 25 19 40 of e-mail: collin.schilperoord@bosch.com. 

A+O contactpersoon

Joost van Doorn
Regiomanager Brabant en Zeeland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten