Sterker staan op de arbeidsmarkt

6 mei 2020

Jezelf ontwikkelen, bijblijven in je vakgebied. En vooruit kijken naar de volgende stap in je loopbaan. Het is nu misschien wel belangrijker dan ooit. Wat maakt dat jij interessant blijft voor de arbeidsmarkt? Met de individuele ontwikkelvoucher kunnen medewerkers meer skills, meer kennis en meer ervaring opdoen. In welke richting dan ook.

“De wereld verandert en de toekomst is onzeker. Het is daarom nu extra belangrijk jezelf te ontwikkelen”, vertelt Marion Steinbuch, A+O-projectleider. “Het budget voor de ontwikkelvouchers via de werkgevers is inmiddels uitgeput. Maar medewerkers kunnen nog wel zelf een individuele ontwikkelvoucher aanvragen via een loopbaancoach van een vakbond. De waarde van de voucher is maximaal 1500 euro en er zijn bijna geen restricties. Kortom, niets houdt je meer tegen om zelf de regie te nemen over jouw ontwikkeling.”

‘Het is belangrijk om in de ‘leerstand’ te komen.’

Waardevol blijven op de arbeidsmarkt

Sinds vorig jaar zijn de individuele ontwikkelvouchers opgenomen in de cao. “Iedereen in de metalektrobranche kan een opleiding, cursus of persoonlijk ontwikkeltraject doen, zolang de voorraad strekt”, zegt Ineke de Deugd, loopbaancoach bij FNV. “Wij vinden het namelijk belangrijk dat werknemers waardevol kunnen blijven op de arbeidsmarkt en zich bovendien onafhankelijk van hun werkgever kunnen ontwikkelen. Gebeurt er iets met de werkgever? Dan moeten de werknemers wel verder kunnen. Het is daarom cruciaal om vooruit te kijken en jezelf af te vragen: waar sta ik nu in mijn werk, wat wil en kan ik over vijf jaar doen en wat heb ik daarvoor nodig? Dat hoeft echt niet altijd een pad omhoog te zijn, het kan ook opzij. Waar het voor  jezelf om gaat is werk te verkrijgen dat fysiek of mentaal bij je past”.

In de leerstand komen

De individuele ontwikkelvoucher kan daarom breed ingezet worden. De Deugd: “Het is belangrijk om in de ‘leerstand’ te komen. Iemand die tien jaar lang geen opleiding heeft gedaan, moet er echt weer even in komen. Het leervermogen moet weer geactiveerd worden. Een cursus Engels of computervaardigheden is dan een uitstekend begin. Natuurlijk worden er ook allerhande opleidingen voor technische vaardigheden, veiligheidskunde of arbeidsrecht gedaan. De vraag is altijd: wat maakt dat jij je kunt ontwikkelen naar een voor jou interessante plek op de arbeidsmarkt of dat je beter in je werk wordt? Een cursus fotografie kan iemand bijvoorbeeld de broodnodige ontspanning bieden in een baan met hoge werkdruk. Maar vaker gaat het om een pijpfitter die een lascursus doet, een engineer die een opleiding volgt tot database developer of een procesoperator die zich omschoolt tot rigger. Ook monteurs die communicatieve vaardigheden ontwikkelen, komen regelmatig voor.”

Wat zou je leuk vinden?

Natuurlijk komt het ook voor dat iemand zich wel wil ontwikkelen, maar niet weet op welk gebied. “Is iemand nog aan het zoeken, dan kan ik daarin als loopbaancoach begeleiden. Ik stel vragen als: waar sta je nu in je werk? Welke kwaliteiten heb je? In welke richting wil je je ontwikkelen? Hoe denk je dat het met je huidige werkgever gaat in de nabije toekomst? Wat gaat dat voor jouw werk betekenen? Is dat voor jou interessant? En wat zou je leuk vinden? Vaak komen we samen dan tot een geschikte cursus of opleiding. Is dat niet het geval, dan is het ook mogelijk de voucher in te zetten voor een uitgebreid persoonlijk ontwikkeltraject bij een externe loopbaancoach. Ik zie de individuele ontwikkelvoucher als een zeer waardevol instrument. Voor de werknemers, maar daarmee ook voor de werkgevers.”

Aan de slag!

Ineke de Deugd, loopbaancoach

De reacties van medewerkers die gebruik maakten van de voucher zijn dan ook erg positief. “Metaalbreed zie ik een gestage stroom van gemotiveerde werknemers die zich graag willen ontwikkelen. In de regio Zuidwest heb ik voor de metalektro momenteel zo’n 80 aanvragen ingediend. Dat is natuurlijk een goede zaak. Een aantal maanden geleden kreeg ik regelmatig te horen dat mensen wel wilden, maar er door een hoge werkdruk geen tijd voor hadden. Nu werken veel mensen thuis, ligt een deel van de productie stil of wordt er gespreid in ploegendiensten gewerkt. Dit is dan ook dé gelegenheid om aan de slag te gaan.”

Meer informatie

Ineke de Deugd, loopbaancoach bij FNV, tel: 088 – 36 81 364 of e-mail ineke.dedeugd@fnv.nl.

A+O contactpersoon

Marion Steinbuch
Marion Steinbuch
Projectleider/adviseur

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten