Uitgelicht: A+O vergoeding voor opleiding en begeleiding zij-instromers

4 maart 2020
leestijd: 2 minuten

Veel metalektrobedrijven hebben moeite om hun vacatures te vervullen, omdat de instroom vanuit de technische opleidingen te beperkt is. Maar waar haal je in die krappe arbeidsmarkt dan je personeel vandaan? “Zij-instromers kunnen een uitkomst zijn”, aldus A+O-projectleider Marion Steinbuch.

“We zien dat de instroom vanuit de opleidingen ontoereikend is”, zegt Steinbuch. “Er zijn dus meer vacatures dan vakbekwame medewerkers om die vacatures te vervullen. Dan moet je als bedrijf op zoek naar andere mogelijkheden om je personeelsbestand aan te vullen. Zij-instromers zijn een interessante doelgroep. Denk aan statushouders, voortijdige schoolverlaters zonder startkwalificatie of mensen met een WIA-, Wajong- of bijstandsuitkering.” Vaak zijn deze nieuwe collega’s niet direct inzetbaar, weet Steinbuch uit de praktijk. “Ze moeten eerst vertrouwd raken met het werk en de mensen in het bedrijf. Bovendien moeten ze vaak ingewerkt worden in hun functie, via interne of externe scholing. Dat kost tijd en geld. Als tegemoetkoming in deze kosten biedt A+O een vergoeding tot maximaal € 3.000,- per medewerker”.

Veel potentie

Voorwaarde om in aanmerking te komen voor de vergoeding, is dat de zij-instromer een contract heeft voor minimaal zes maanden, vertelt Steinbuch. “Daarnaast moet de functiegerichte opleiding of training binnen drie maanden na aanvang van het dienstverband van start gaan. De vergoeding kan worden aangevraagd na afloop van de opleiding en begeleiding van de nieuwe zij-instromer.”

“Onder zij-instromers zit veel potentie”

“Onder zij-instromers zit echt nog veel potentie voor de werving van nieuwe medewerkers”, benadrukt Steinbuch. “Door ze goed te begeleiden en een opleiding of training te bieden, zorg je ervoor dat ze een goede start in de metalektro kunnen maken en snel inzetbaar worden. Ook maakt een goede inwerkperiode de kans groter dat iemand op langere termijn behouden blijft voor je bedrijf. Reden genoeg dus om daar in te investeren. De regeling ‘Inwerken zij-instromers’ helpt hierbij”.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de regeling ‘Inwerken zij-instromers’.
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met uw regiomanager.

A+O contactpersoon

Marion Steinbuch
Marion Steinbuch
Projectleider/adviseur

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten