Van lichtprojectie tot vertaaloortje: de mens centraal

22 mei 2025
leestijd: 3 minuten

Inclusieve technologie. Als directeur van Stichting A+O Metalektro – en als mens – draag ik het een warm hart toe. Heeft jouw bedrijf nog koudwatervrees? Ik neem je mee in een warm bad…

Tijdens een bezoek aan TINT in Apeldoorn, een Technohub waar ze experimenteren met inclusieve techniek, maak ik kennis met een 23-jarige jongeman, ik noem hem Tim. Tim zet, ondanks zijn cognitieve uitdaging, een ingewikkeld slotenhuis in elkaar. Op zijn werkblad een lichtprojectie met de verschillende stappen. Dan mag ik het proberen. “U doet het niet goed”, grijnst Tim breed bij mijn gestuntel. Ik zie hem genieten: wie heeft er hier nou eigenlijk een beperking? Ik kan iets wat deze man-in-pak niet kan!

Dat is precies wat mij raakt bij inclusieve technologie: de menselijke kant. Mensen die al hun leven lang horen “Jij hebt een beperking”, ervaren door ondersteuning met technische tools dat ze ertoe doen. Dat maakt ze gelukkig, zie ik.

Neem Anna, een Oekraïense vrouw. Gevlucht voor de gruwelijke oorlog in haar thuisland. Ze werkt in een productieketen. We krijgen beiden een vertaaloortje. Ik vraag haar: “Hoe gaat het?”, haar oortje vertaalt in het Oekraïens. Zij antwoordt, mijn oortje vertaalt in het Nederlands. Een warme glimlach op haar gezicht. Hoera, we begrijpen elkaar! Door deze technologie ervaart Anna: ik kan volwaardig meedoen.

Dan, de 25-jarige zoon van vrienden, ik noem hem Koen. Ik praat graag met hem; hij is goed op de hoogte van de wereldpolitiek. Bij de fastfoodketen waar hij werkt mag hij alleen opruimen en wc’s schoonmaken. Door zijn cognitieve uitdaging – wat autistische trekken – ontbreekt hem soms het overzicht. Dolgraag zou Koen in de keuken staan of achter de balie, maar helaas, voor hem geen warm bad. Ik zie dat het hem raakt, en vind het pijnlijk. Met welke ondersteuning zouden zijn talenten wél tot hun recht komen?

Mijn oproep: laten we allemaal de mens als vertrekpunt nemen: hoe kan ik déze mens met zijn talenten ondersteunen om de job te doen?* De metalektro is een innovatieve sector, die veel experimenteert met technologie. Ik droom ervan om al die denkkracht te verbinden. Heb jij in jouw bedrijf oplossingen? Deel ze met ons. Zo kunnen we steeds meer mensen de warme werkplek geven die ze verdienen!

Asief Habiboellah – directeur van A+O Metalektro

*Tip: de kennismodule ‘Inclusieve technologie’ op digitaal kennisdeelplatform oZone geeft een mooi overzicht van wat de huidige mogelijkheden zijn van inclusieve technologie.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten