Startersbeurs

23 juli 2024
Als u kennis wilt maken met de frisse blik van een starter met een diploma, kunt u deze werkloze jongere een stage van 6 maanden aanbieden. U biedt de starter een vergoeding van netto € 700,- per maand en in sommige gemeenten een opleidingsbudget van € 600,-. Met deze zogenaamde Startersbeurs kan de starter relevante werkervaring opdoen die helpt bij het vinden van een volledige baan.

Voorwaarden

De regeling Startersbeurs kent de volgende voorwaarden:

  • U biedt de werkzoekende een leerwerkplek aan van 6 maanden voor 32 uur per week.
  • De starter is minimaal 18 jaar en maximaal 26 jaar, heeft een opleiding afgerond en is werkloos of heeft een bijbaan van minder dan 12 uur. Het minimale opleidingsniveau van de starter verschilt per gemeente.
  • De starter mag geen (rijks)onderwijs meer volgen. Per gemeente verschilt het of hij/zij een uitkering kan ontvangen naast de Startersbeurs.
  • De starter ontvangt van u € 700,- netto per maand als vergoeding. Dit is inclusief vakantiegeld. U betaalt hier wel werkgeverspremies en –heffingen over waardoor de bruto vergoeding circa € 750,- bedraagt.
  • De stageplek moet een extra leerplek zijn, waar de starter kan leren en ervaring op kan doen en niet extra bijdraagt aan de productie. Het mag geen vervanging zijn van een werknemer of vacature.
  • U of een werknemer geeft de starter binnen uw bedrijf uitleg en begeleiding op de werkvloer en voert evaluatiegesprekken. Deze moeten digitaal worden vastgelegd.
  • In sommige gemeenten wordt gevraagd om eenmalig € 600,- te reserveren voor een aanvullende opleiding van de jongere. In bepaalde gemeenten betaalt u eenmalig € 550,- aan bemiddelingskosten aan het Startersbeurs-bureau. Voor meer informatie per gemeente wordt verwezen naar onderstaande link.
  • U kunt de starter na afloop een baan aanbieden, maar dit hoeft niet. De Startersbeurs kan niet verlengd worden.
  • Hoeveel starters met een Startersbeurs u in dienst mag hebben is afhankelijk van de grootte van uw bedrijf. Als uw bedrijf 1-10 fte heeft, kunt u maximaal 2 Starterbeurzen tegelijk aanbieden, dit loopt op tot 5 beurzen bij bedrijven van meer dan 101 fte.

Vergoeding

U biedt gedurende 6 maanden een stageplek aan een jongere voor € 700,- netto per maand. U maakt op die manier tegen zeer lage kosten kennis met een gemotiveerde, pas afgestudeerde starter. In veel gemeenten is er een tegemoetkoming in de kosten beschikbaar. De hoogte hiervan verschilt per gemeente. Het is afhankelijk van de gemeente waar de starter woonachtig is. Via onderstaande link is meer informatie over de regeling in uw gemeente beschikbaar. 

Aanvragen

De Startersbeurs is door het gehele land beschikbaar. U kunt op de website van de Startersbeurs een vacature plaatsen. Geïnteresseerden kunnen dan reageren. Wanneer u al een kandidaat heeft, kan diegene zich op die website aanmelden en uw bedrijf ‘uitnodigen’. U hoeft in dat geval geen vacature aan te maken.

Openstelling

Aanvragen kunnen doorlopend worden ingediend. Er is vooralsnog geen einddatum voor deze regeling vastgesteld. Er is een beperkt aantal Startersbeurzen per gemeente beschikbaar, dus op = op.

Contact

Voor meer informatie over deze regeling kunt u per mail contact opnemen met de Helpdesk Vergoedingenwijzer Metaal:

info@vergoedingenwijzermetaal.nl.

Meer informatie en relevante formats/documenten

Meer informatie is te vinden op de website van Startersbeurs.

Beschikbaar vanaf14-02-2013
Ter inspiratie / alle berichten