“Wij willen al onze bedrijfsopleidingen in oZone”

30 augustus 2022

A+O bedrijf Thomas Regout is razend enthousiast over de mogelijkheden die het digitale kennisdeelplatform oZone biedt. Zo enthousiast zelfs, dat ze hun gehele opleidingsaanbod in oZone willen gaan onderbrengen. “Het is gewoon een heel praktisch kennisdeelplatform voor de maakindustrie.” 

Cleo Göbbels, HR Business Partner bij Thomas Regout International

“Wij maken als bedrijf telescopische geleiders”, vertelt Cleo Göbbels, HR Business Partner bij Thomas Regout International. “Overal ter wereld worden onze systemen gebruikt: bijvoorbeeld in auto-interieurs, vliegtuigstoelen, geldautomaten en in professionele opslagsystemen die in fabriekshallen worden gebruikt.” Enkele jaren geleden maakte het bedrijf voor het eerst kennis met oZone, vertelt ze. “Maar toen was het platform nog niet zo gebruiksvriendelijk en zijn we ermee gestopt. Twee jaar geleden werden we benaderd door een A+O-adviseur die vertelde dat oZone volledig was vernieuwd. We zijn er toen opnieuw mee aan de slag gegaan. En daar hebben we zeker geen spijt van gehad.” 

Veel inspiratie

Samen met haar HR-directeur Henriëtte Warrens volgde Göbbels de online training ‘oZone in acht stappen’. “In die training leer je in acht ochtenden hoe je met oZone aan de slag kunt en hoe je zelf leermodules kunt maken. Je volgt de workshop samen met andere bedrijven uit de regio. Ik vond dat heel waardevol, omdat je ziet hoe andere maakbedrijven oZone toepassen. Een aantal bedrijven was al heel ver en dat leverde ons veel inspiratie op.” Thomas Regout begon volgens Göbbels klein: eerst werden met behulp van oZone leermodules ontwikkeld rond veiligheid en voor de onboarding van nieuwe medewerkers. “Maar we zagen al snel dat er veel meer potentieel voor ons bedrijf was. Dat heeft ertoe geleid dat we in twee jaar tijd nu 31 modules gerealiseerd hebben: van e-learnings over kwaliteit, opleidingsplannen voor onze operators tot een DISC-training voor onze managers.”  

Certificaat halen

Het bedrijf is zelfs zó enthousiast dat het uiteindelijk alle bedrijfsopleidingen in oZone wil onderbrengen, vertelt Göbbels. “Wat wij erg goed vinden, is dat je ook leerpaden kunt aanmaken. Dus bij het onderwerp ‘Veiligheid’ kun je in verschillende modules verschillende aspecten van dat onderwerp belichten. Zoals bijvoorbeeld een module over veiligheidsvoorschriften of een module over het herkennen van gevaren. Als een medewerker het hele leerpad met goed gevolg heeft doorlopen, krijgt diegene daarvoor een certificaat. Die certificaten slaan wij intern op. Bij een audit kunnen we dan laten zien dat al onze medewerkers een veiligheidstraining hebben gehad.” 

 “oZone maak leren ook voor laaggeletterden aantrekkelijk” 

Kennis borgen

Maar dat is niet het enige voordeel van oZone, maakt Göbbels duidelijk. “Wij willen een leercultuur in onze organisatie verankeren en alle werknemers laten meegroeien met nieuwe ontwikkelingen. Daar is oZone uitermate geschikt voor. Het is bovendien een mooi instrument om kennis te borgen en te voorkomen dat kennis verdwijnt als een specifieke medewerker vertrekt.” En voor medewerkers heeft oZone grote voordelen, benadrukt ze. “Werknemers kunnen zelf bepalen wanneer ze een module volgen. Dat kan dus ook gewoon thuis achter een laptop of tablet. Daarnaast bevatten de modules veel afbeeldingen en video’s, waardoor het leren heel laagdrempelig is. Dat maakt het ook voor laaggeletterden aantrekkelijk. Eén van onze werknemers had nog nooit een computermuis aangeraakt. Wij hebben hem begeleid bij het werken met oZone. Inmiddels heeft hij zijn veiligheidsheidscertificaat gehaald. Dat is natuurlijk prachtig om te zien.” 

Leren van de toekomst

“Deze manier van leren is echt veel aantrekkelijker dan dat je vijftien man drie dagen lang in een zaaltje zet”, vervolgt Göbbels. “Ik vind het erg goed dat A+O als opleidingsfonds dit platform heeft opgezet. En dat het voor alle bedrijven kosteloos beschikbaar is, is natuurlijk fantastisch. Wij hebben tot nu toe 31 ‘bedrijfseigen’ modules ontwikkeld. Maar we kunnen tevens gebruik maken van de 280 openbare modules die in oZone staan. Dat betekent dat onze werknemers een ‘bibliotheek’ van ruim driehonderd lesmodules tot hun beschikking hebben.” Göbbels is er van overtuigd dat deze vorm van digitaal leren – in combinatie met werkplekleren – de toekomst heeft. “Ik kan andere A+O-bedrijven van harte aanraden om met oZone aan de slag te gaan. Er zit geen poespas omheen, het is gewoon een heel praktisch kennisdeelplatform voor de maakindustrie. Dus ik zou zeggen: doe er je voordeel mee!” 

Meer informatie over oZone kun je vinden om de website van A+O.  

A+O contactpersoon

Antoine Bolder
Regiomanager Zuidoost-Nederland en Limburg

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten