Zij-instromers voor de techniek winnen vraagt gezamenlijk lef

17 december 2019

Het wordt steeds lastiger om technisch personeel te vinden. De oplossing? Denken in mogelijkheden, zegt Stephanie de Linde, HR-manager bij Oreel. “Durf in gesprek te gaan met concullega ’s en out of the box te denken.” Samen met twee andere A+O-bedrijven zette ze het voorschakeltraject MOOR op om zij-instromers de techniek in te trekken. Een flinke, maar waardevolle investering.

“Iedereen heeft momenteel hetzelfde probleem. Maar ga dan vooral niet bij de pakken neerzitten. Er is nog zoveel mogelijk”, zegt De Linde. “Kun je misschien je huidige personeel verder opleiden? Collega’s multifunctioneel inzetbaar maken? Of wellicht de samenwerking aangaan met andere bedrijven en denken aan zij-instromers? Het gaat erom gretig te zijn, uiteraard met aandacht voor kwaliteit en de juiste match.” En gretig is het familiebedrijf uit Hallum. Oreel ging in 1855 van start als koperslagerij en heeft zich ontwikkeld tot een high tech-organisatie in staal, rvs en aluminium. Inmiddels werken 140 medewerkers aan het bewerken en afwerken van platen metaal, in de breedste zin van het woord. Ondanks de recessie groeide het bedrijf gestaag. Ook in personeel.

Dezelfde insteek

Stephanie de Linde, HR-manager

Toch merkt De Linde dat opleidingen als constructiebankwerker, plaatbewerker of verspaner in snel tempo minder aanmeldingen krijgen. “Voor de uitvoerende functies wordt het steeds lastiger om aan nieuw personeel te komen.” Vandaar dat Oreel de handen ineen sloeg met Meijer Metal en Oostwoud International. “Bedrijven die dezelfde insteek hebben, naar hetzelfde op zoek zijn en dicht in de buurt liggen.” Samen met Randstad Techniek en ROC Friese Poort zetten ze een voorschakeltraject op, gericht op zij-instromers van 25+. De kandidaten krijgen een week lang theorie op school en lopen twaalf weken stage bij alle drie de bedrijven. “Het doel? Een goed beeld geven van werken in de techniek en leerlingen naar het bedrijf trekken. Na het voorschakeltraject kunnen de kandidaten zelf kiezen bij welk bedrijf ze aan de slag willen als bbl-leerling.”

Mooie barbecues

Inmiddels zijn er twee MOOR-trajecten achter de rug. En de opbrengst is met 4 bbl-leerlingen voor Oreel uitstekend te noemen. “Ze ontwikkelen zich goed en je merkt een duidelijk voordeel van werken met zij-instromers: ze zijn ontzettend gedreven. De kans om zich op latere leeftijd om te laten scholen, grijpen ze met beide handen aan”, vertelt De Linde enthousiast. Toch heeft het traject Oostwoud, Oreel en Meijer ook een behoorlijke investering gekost. “Al vanaf de eerste dag in het voorschakeltraject ontvangen de leerlingen loon van ons. Ook al weten we dan nog niet wat we ervoor terug krijgen. Dat is een bewuste investering. Maar er zijn ook subsidies mogelijk. Zo hebben we bijvoorbeeld kunnen profiteren van de A+O-regeling ‘Voorschakelen potentiële zij-instromers’. Ideaal natuurlijk.”

Een traject als dit vraagt echter ook een investering in tijd. “Randstad Techniek verzorgde de werving en selectie en van de kandidaten wordt zelfstandigheid en zelfredzaamheid verwacht. Maar het blijven leerlingen. Je moet ze aan de hand nemen en een uitgestippeld traject bieden. Ik ben daarom van tevoren met de voormannen gaan zitten om te bepalen wat de leerlingen van week tot week konden doen. We bedachten een product dat aan het eind van de stage klaar kon zijn. En ik moet zeggen, het waren stuk voor stuk mooie barbecues.”

Welkom laten voelen

Vooraf kregen de kandidaten per post een welkomstbrief voor ze bij Oreel aan de slag gingen. “Waar het om gaat is dat je de leerlingen welkom laat voelen en onderdeel van het bedrijf maakt”, legt De Linde uit. “Natuurlijk kun je niet vier dagen per week alle focus op de leerlingen hebben. Maar met een buddy op de werkvloer en twee praktijkbegeleiders is er altijd iemand waar ze terecht kunnen. Bovendien is ons bedrijf erg laagdrempelig. Van directeur tot schoonmaker, wij maken geen onderscheid. En dat zorgt natuurlijk voor een prettige werksfeer, ook voor leerlingen.” Toch kan het zijn dat kandidaten uiteindelijk niet voor de techniek kiezen na de ontdekkingsreis van dertien weken. “Dat is het risico dat we nemen. Er kunnen afhakers zijn, of de kandidaten kiezen uiteindelijk voor een ander bedrijf om voor te werken. Jammer natuurlijk maar wie nieuw personeel wil aantrekken, moet nu eenmaal lef hebben.”

Meer informatie

Stephanie de Linde, HR-manager bij Oreel, tel: 0518- 43 11 41 of e-mail s.delinde@oreel.nl.

A+O contactpersoon

Eelke Riemersma
Regiomanager Noord-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten