Een vluchteling als nieuwe collega

5 juli 2022

Pas 17 jaar oud is Niko. Samen met zijn moeder vlucht hij uit de Oekraïne. Zijn vader blijft achter om te vechten. Bij Demaco in Noord-Scharwoude, specialist in cryogene infrastructuren, kan de jonge Oekraïner direct aan de slag. Een hele papierwinkel? Gedoe met de taal? HR-manager Wendy Vega: “Dat valt reuze mee!”  

Wat doe je als je 17 jaar oud bent en in een vreemd dorp, in een vreemd land belandt, waar je de taal niet spreekt? Zonder je famile, vrienden en school? Hele dagen op de bank hangen en oorlogsnieuws volgen op je telefoon? Voor de jonge Oekraïner die 40 uur per week aan de slag is bij Demaco geldt dat zeker niet. HR-manager Wendy Vega: “Niko is een hele leuke, vlotte en handige jongen. Hij verricht allerlei werkzaamheden ter ondersteuning van de productie. Bijvoorbeeld leidingwerk klaarleggen voor de lassers, of met de veegmachine de productiehal schoonhouden.” 

Een werkplek, salaris en werkervaring zijn niet het enige. “Wat ik echt leuk vind om te zien: hij is ook blij. Hij komt iedere dag met plezier naar ons toe. Hij is 40 uur per week onder de mensen, ook veel jonge mensen. Daardoor vergeet hij toch de ellende even een beetje.”  

Min 196 ℃

Demaco in Noord-Scharwoude is specialist in cryogene infrastructuren. Denk daarbij aan temperaturen van min 196 of lager. Deze temperaturen zijn noodzakelijk om alle gassen vloeibaar te houden, legt Wendy uit. Klanten van Demaco zijn bijvoorbeeld gasproducenten, onderzoeksinstituten en gebruikers van vloeibaar gas binnen verschillende industrieën. “Iedere industrie vereist specifieke systemen, en daar spelen wij haarfijn op in.” 

Het is zeker niet de eerste keer dat Demaco vluchtelingen met een verblijfsstatus werk biedt. Zo gingen in 2018 twee Syrische vluchtelingen, neven van elkaar, bij Demaco aan de slag als lasser. Een vak dat ze in hun thuisland ook beoefenden. Zij kwamen binnen via een uitzendbureau. Wendy: “We zagen al heel snel dat ze vakwerk leverden. Na een jaarcontract boden we ze een vast contract aan. Daar waren ze heel blij mee. En wij ook.”  

Buddy-tolk

Vluchtelingen in dienst nemen die geen Nederlands spreken. Hoe pakt Demaco de begeleiding en het inwerken aan? Wendy: “Wij koppelen onze nieuwe collega’s aan een buddy die hun thuistaal spreekt en die ze wegwijs kan maken. Toevallig hebben wij een Oekraïense medewerker in dienst die al jaren in Nederland woont. Hij fungeert als tolk en vraagbaak voor Niko.” 

Met die buddyaanpak deed het bedrijf al eerder goede ervaringen op bij de twee Syrische lassers, legt Wendy uit. “Ook toen konden we een collega inzetten als buddy en tolk, een Syrische collega die al bijna 12,5 jaar bij ons werkt. Hij is als jongen met zijn moeder gevlucht en spreekt goed Nederlands en Arabisch. Hij ondersteunde zijn nieuwe collega’s ook bij het behalen van een 6G-certificaat. Dat is een praktijkgericht certificaat dat verplicht is voor iedere lasser bij Demaco.” 

Inmiddels hebben de Syrische medewerkers Nederlands geleerd én hebben ze de Nederlandse nationaliteit gekregen. “Wij faciliteren cursussen Nederlands voor deze collega’s. Daarvoor vraag ik een vergoeding aan via de A+O-regeling Ontwikkel jezelf, die je ook kunt inzetten voor taalcursussen.”  

Geheim recept

Met een tolk-collega alleen kom je er niet. Heeft Demaco een geheim recept voor het succesvol laten instromen van statushouders? Wendy: “Wat zeker meespeelt, is onze bedrijfscultuur. We zijn een familiebedrijf, met veel collega’s die graag en al heel lang bij ons werken. Bij ons werken 25 nationaliteiten. Ook zijn we gewend om met leerlingen te werken. Meer dan de helft van onze productiemedewerkers is een voormalige leerling bij ons. Zoals een nieuwkomer zei: ‘Je hoeft hier niet om hulp de vragen. Ik hoef maar even om me heen te kijken, en een collega helpt je gewoon.’”  

Geen papierwinkel

Tot slot, betekent een vluchteling uit de Oekraïne werk bieden geen grote papierwinkel? “Totaal niet,” verzekert Wendy, “de overheid heeft het proces sterk vereenvoudigd. Als iemand een bankrekeningnummer en een verblijfadres heeft, hoef je als werkgever alleen online een formulier in te vullen bij het UWV.” 

Hoe fijn hij het ook vindt bij Demaco, de 17-jarige Niko hoopt ondertussen wel dat het een tijdelijke baan is. Wendy: “Hij zei: ‘Zodra het kan ga ik terug naar mijn eigen land; ik wil helpen opbouwen.’ Dat willen bijna alle Oekraiense vluchtelingen. Laten we voor hen hopen dat dat snel kan.”   

Meer informatie over werk bieden aan vluchtelingen?

Bekijk het hier.  

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten