Werk bieden aan gevluchte Oekraïners

31 mei 2022
leestijd: 3 minuten

We besteden iedere nieuwsbrief aandacht aan vragen die leven in de sector rondom werk bieden aan en opvang van Oekraïners. Lees hieronder hoe je personeel uit Oekraïne kunt aannemen en welke voorwaarden er gelden. Je kunt vluchtelingen als bedrijf ook helpen door hen werkervaring op te laten doen. Dat kan op een werkervaringsplek of via een stage.  

Tenminste 4.300 werkgevers gingen je voor

Ruim 4.300 werkgevers in Nederland hebben in april een vluchteling uit Oekraïne aangenomen. Dit blijkt uit het aantal meldingen bij het UWV. Vluchtelingen uit Oekraïne vinden werk in verschillende sectoren. De meeste vluchtelingen vinden werk via uitzendbureaus. Zo’n 40% van de geregistreerde meldingen geven aan dat de vluchteling in dienst is getreden via een uitzendbureau. 

Voorwaarden voor tewerkstelling

Gevluchte Oekraïners mogen vanaf 1 april zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk in Nederland. Werkgevers moeten wel minimaal twee werkdagen voor het ingaan van de werkzaamheden melding gedaan hebben bij UWV. Zie voor meer informatie de website van het UWV. Hier vind je ook het formulier voor de melding.

Vluchtelingen hebben een bewijs van verblijf nodig om te kunnen werken. Die krijgen ze als ze zich inschrijven bij de gemeente en voldoen aan de voorwaarden. Meer informatie is te vinden op rijksoverheid.nl

Werving & selectie

Je kunt vluchtelingen uit Oekraïne steunen door hen zelf werk te bieden, via Vluchtelingenwerk, of buitenlandse werknemers werven via uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in de bemiddeling van Oost-Europese werknemers. 

Bij het werkgeversServicepunt van de eigen gemeente kun je terecht voor ondersteuning bij het maken van een vacaturetekst gericht op de Oekraïense vluchteling. 

Begeleiding, subsidies

A+O Metalektro kan op verschillende manieren in deze financieel ondersteunen.

A+O biedt kosteloos 32 uur ondersteuning aan van een gespecialiseerde adviseur om medewerkers te helpen bij het verwerven van technische en niet-technische vaardigheden op de werkvloer.  Zie de regeling Werkplekleren.

A+O betaalt mee aan de opleiding van jouw Oekraïnse leerling-werknemer. Zie de regeling Vergroten zij- en BBL- instroom.

A+O biedt een vergoeding voor het beschikbaar stellen van een stageplaats. Zie de regeling stagevergoeding MBO/HBO/WO.

Adviseurs van Vluchtelingenwerk bieden begeleiding van vluchtelingen naar en op de werkvloer. Je vindt er onder meer een handreiking met (subsidie)regelingen voor werkgevers die vluchtelingen in dienst nemen en een praktische gids voor werkgevers over ervaringen met vluchtelingen en werk.

Opvang, papieren en reizen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verstrekt informatie aan Oekraïners die naar Nederland komen over opvang, benodigde papieren en over het reizen van en naar Oekraïne.

Werk en inkomen voor vluchtelingen uit Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. Volwassenen en kinderen krijgen € 260 per maand per persoon. Dit bestaat uit € 205 voor voedsel en € 55 voor kleding en andere persoonlijke spullen.  

Een vluchteling uit Oekraïne heeft dezelfde rechten als een Nederlandse werknemer. Bijvoorbeeld recht op een veilige werkplek, pauzes, vakantiedagen en het cao-loon. 

En jij zelf?

Heb je zelf ervaringen met vluchtelingen en werk? Laat het ons weten, dan kunnen de bedrijven van elkaar leren. 

Tenslotte

FME heeft een meldpunt om inzicht te krijgen in de gevolgen voor de technologische industrie van de Russische inval en de opgelegde sancties. Nadelige gevolgen voor uw bedrijf kunnen hier gemeld worden.

 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten