De Metalektro werkt en leert door!

5 juli 2022

De arbeidsmarkt is – mede door de coronacrisis – volop in beweging, waardoor ook scholing steeds belangrijker wordt. Daarom riep de overheid de subsidieregeling ‘Nederland Leert Door’ in het leven. A+O Metalektro diende met succes een aanvraag in voor twee nieuwe vergoedingen: ‘Van Werk Naar Werk’ en ‘Train je digitale vaardigheden!’. A+O-bedrijven die hiervan gebruik maakten, zijn ronduit enthousiast. Nieuwe aanvragen kunnen nog tot uiterlijk 20 september worden ingediend.  

Augusta Lont, HR Business Partner bij Modine

“Wij gaan regelmatig met onze werknemers in gesprek over hun ontwikkelwensen”, vertelt Augusta Lont, HR Business Partner bij A+O-bedrijf Modine. “Zo hebben wij onlangs – met steun van A+O – bijvoorbeeld veertig medewerkers een opleidingstraject tot operator laten volgen.” Maar niet voor iedere werknemer is er binnen Modine doorgroei of herplaatsing mogelijk, zegt ze. “En er zijn collega’s die liever blijven doen wat ze al deden. Dat is begrijpelijk, want ze moeten elke maand hun hypotheek betalen. Maar het is de vraag of dat uiteindelijk goed voor die persoon en voor ons bedrijf is.”   

Kijken naar de toekomst

Door de subsidieregeling ‘Nederland Leert Door’ kon Modine geheel kosteloos van-werk-naar-werk begeleiding inzetten, vertelt ze. “We worden daarbij begeleid door MEPD. Werknemers kunnen vrijblijvend in gesprek met één van hun loopbaanadviseurs. Dat zijn intensieve trajecten waarbij gekeken wordt naar iemands capaciteiten en competenties. Maar er wordt óók vooruitgekeken, door bijvoorbeeld de vraag te stellen: wat zou jij de komende vijf jaar het liefste willen doen?” De vijf Modine-medewerkers die deel hebben genomen aan dit traject, zijn volgens Lont zonder uitzondering erg enthousiast over de aanpak. “Ze zijn ontzettend blij dat iemand meedenkt over hun toekomst. Het hele traject is overigens geheel vrijblijvend: als de conclusie van de gesprekken is dat ze bij ons willen blijven werken, dan kan dat ook.” Een aantal werknemers heeft door de begeleiding inmiddels een andere baan gevonden, aldus Lont. “Zo was er een medewerker die de operator-opleiding had gevolgd, maar waarvoor wij zelf geen plek meer hadden. Hij is nu toch als operator aan de slag bij een ander bedrijf. Dat is natuurlijk prachtig: zo iemand kan gaan doen wat hij wil en blijft bovendien behouden voor de sector.”  

“Deze subsidieregeling is echt top!” 

Volledige begeleiding

Margret Cornelissen, coache

Zowel MEPD als de Bright Group zijn door A+O geselecteerd als samenwerkingspartner voor de van-werk-naar-werk trajecten. Margret Cornelissen is één van de coaches die werknemers van A+O-bedrijven begeleidt. “Ons motto is: Everyone is a natural. Wij werken vanuit de overtuiging dat als je mensen verbindt aan hun unieke talent en intrinsieke motivatie, zij makkelijker werk vinden voor langere tijd dat echt bij hen past. Daarvoor wordt allereerst een persoonlijk profiel van iemand opgesteld, vertelt ze. “Er wordt gekeken naar iemands talenten, vaardigheden en competenties. En met de Core Value Index test kijken we nog een laag dieper. We willen achterhalen wat iemands ‘natuurlijke rol’ is: waar ligt iemands passie, waar krijgt iemand energie van? Dat geeft inzicht welke werkomgeving en welke functie bij iemand past.” Er wordt volgens Cornelissen op die manier dus individueel gekeken naar wat er nodig is om iemand van-werk-naar-werk te begeleiden. “Is er bijvoorbeeld naast coaching, een training of een opleiding nodig? Verder ondersteunen we heel praktisch bij sollicitaties. Om zo iemand volledig te begeleiden naar ander werk.”  

Hart bij techniek

Cornelissen geeft het voorbeeld van een onderhoudsmonteur van een A+O-bedrijf in Zeeland, met wie ze onlangs een traject doorliep. “Al snel werd duidelijk dat ‘zijn hart bij de techniek ligt’, vertelt ze. “Maar hij was wel toe aan ander werk en gaf aan dat hij tevens het contact met mensen belangrijk vindt.” Nog tijdens het begeleidingstraject vond hij een baan als servicemonteur voor cv-installaties. Cornelissen: “Door die baan kan hij in zijn levensonderhoud blijven voorzien en het werk past ook zeker bij hem. We hebben daarnaast onderzocht wat zijn droombaan is en welke stappen daarvoor nodig zijn. Want het liefst zou hij in de toekomst bij een technisch bedrijf als praktijkopleider aan de slag gaan.” 

Meer digitale vaardigheden

Sam van Kempen, junior HR-adviseur

A+O-bedrijf DMN-Westinghouse maakte op een andere manier gebruik van de ‘Nederland Leert Door’ subsidie. “Wij hebben ingezet op het vergroten van de digitale vaardigheden van onze medewerkers”, vertelt junior HR-adviseur Sam van Kempen. “Er zijn ongeveer honderd geselecteerde opleidingen rondom digitalisering waar je uit kunt kiezen. Het is heel breed: van Excel, Autocad tot een training voor robotlassen.” Van Kempen besloot een mail te sturen naar alle medewerkers van zijn bedrijf, met de vraag of ze hierin interesse hadden. “Uiteindelijk hebben dertig medewerkers trainingen gevolgd, waarvan sommigen zelfs meerdere trainingen.”   

Alles volledig vergoed

Doordat online vergaderen inmiddels is ingeburgerd, bleek er volgens Van Kempen veel interesse in trainingen als Microsoft Teams en Powerpoint. “Maar medewerkers uit de engineering en werkvoorbereiding hebben bijvoorbeeld ook een cursus ‘tekening lezen’ en Excel Expert gedaan.” Dat alle opleidingen volledig worden vergoed, is een enorm voordeel, vindt hij. “Als wij alles zelf hadden moeten betalen, waren we er waarschijnlijk niet aan begonnen. Want voor dertig medewerkers heb je het dan over een behoorlijke investering.” Van medewerkers hoort hij terug dat ze erg blij zijn dat DMN-Westinghouse op deze manier investeert in hun ontwikkeling. “Het brengt onze mensen verder. Maar ook als bedrijf hebben wij er baat bij als de digitale vaardigheden van medewerkers naar een hoger niveau worden getild. ”  

Meer informatie?

De twee ‘NL leert door’-regelingen lopen nog tot 20 september 2022. Heb je interesse? Reageer dan snel! 

NL leert door: Van Werk Naar Werk 

NL leert door: Train je digitale vaardigheden! 

Direct naar de opleidingscatalogus digitale vaardigheden 

A+O contactpersoon

Melanie Lancel
Melanie Lancel
Senior projectleider / adviseur

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten