Doorleren na de coronacrisis? ‘NL leert door’ biedt extra kansen

28 september 2021
leestijd: 4 minuten

Leert jouw personeel dóór, juist ook na de coronacrisis? Dankzij de subsidie ‘NL leert door’ van het ministerie van SZW biedt A+O Metalektro vanaf 1 september 2021 twee nieuwe vergoedingen aan: ‘Van Werk Naar Werk’ en ‘Train je digitale vaardigheden!’ Melanie Lancel, manager Projecten, Ontwikkeling en Communicatie, en Manon Lubbers, adviseur Projecten en Ontwikkeling, over de mooie extra kansen voor jouw organisatie.

De coronacrisis raakt veel werkenden en werkzoekenden. Daarom stelde de overheid binnen het crisisprogramma ‘NL leert door’ 95 miljoen euro beschikbaar voor ontwikkeladvies, omscholing en bijscholing. A+O Metalektro diende met succes een aanvraag in. “Heel mooi dat we nu extra geld hebben waarmee medewerkers in onze sector zich kunnen ontwikkelen”, vertelt Melanie Lancel.

Mensen behouden voor de techniek

De eerste vergoeding is ‘NL leert door: Van Werk Naar Werk.’ Heb je een medewerker die je bedrijf wil of moet verlaten? Dan kun je hem helpen met een Van Werk Naar Werk-traject. Melanie: “We vinden het als A+O heel belangrijk om mensen te behouden voor de arbeidsmarkt, liefst natuurlijk binnen de techniek.” A+O selecteerde twee aanbieders voor de uitvoering: Bright Inc. en MEPD. Melanie: “Beide partijen kijken echt wat iemand nodig heeft om weer aan werk te komen, passend bij iemands talenten. En ze sluiten goed aan bij onze sector.”

Een ander voordeel is dat het héle traject kosteloos is, vult Manon Lubbers aan: “Stap één is de begeleiding naar nieuw werk: wie ben je, wat kan je, wat zoek je? Je wordt echt aan de hand genomen. Maar ook de vervolgstap wordt vergoed: eventuele scholing die een medewerker nodig heeft om in een nieuwe baan met succes aan de slag te gaan. Bij de een is dat misschien een heftruckdiploma, bij de ander een taalcursus. Dat kan allemaal vanuit de NL leert door-subsidie.”

Handige gids: bijna 100 geselecteerde opleidingen

De tweede vergoeding is ‘NL leert door: train je digitale vaardigheden!’ Melanie: “We willen graag dat niemand in de sector achterblijft op het thema digitalisering.” Dat thema is heel breed, geeft Manon aan, maar dat is niet voor niets: “Uit aanvragen binnen onze bestaande regeling voor het ontwikkelen van digitale vaardigheden blijkt dat de doelgroep sterk verschilt: secretaresses, engineers, mensen op de werkvloer. Ook de gevraagde skills zijn heel wisselend. Van basisskills voor medewerkers die niet weten hoe ze een e-mailadres moeten aanmaken tot het programmeren van de nieuwste robots. We weten dus goed: waar hebben bedrijven behoefte aan?”

A+O ontwikkelde een overzichtelijke online opleidingscatalogus met bijna 100 speciaal geselecteerde opleidingen. Is dat niet lastig, zoeken in zoveel opleidingen? Manon: “Nee, in onze catalogus kun je juist heel eenvoudig zoeken en aanbieders vergelijken, omdat we alles al voor je op een rijtje hebben gezet. We hebben een indeling gemaakt in vier categorieën: Basis digitale vaardigheden, Officetrainingen, (3D)-tekenen en Robotisering, automatisering, digitalisering en programmering. Daarbinnen vind je tal van opleidingen: van Excel tot robotlassen tot AutoCAD. En binnen de catalogus klik je makkelijk door.”

Er zijn twee verschillen met de bestaande A+O-regeling ‘Ontwikkelen digitale vaardigheden’, licht Manon toe. “Ten eerste wordt bij ‘NL leert door’ 100 procent vergoed (met een max van 1.250 euro per training), bij onze andere regeling 90 procent. Ten tweede helpen we je met een vaststaand aanbod. Met de zes aanbieders in de catalogus hebben we heldere afspraken gemaakt en contracten afgesloten. Je verdwaalt dus niet zelf online tussen duizenden aanbieders.”

Addertjes onder het gras?

Het klinkt allemaal bijna te mooi om waar te zijn. Zijn er misschien nog addertjes onder het gras? Melanie: “Nee, let wel op dat je tijdig start aan trajecten met een langere doorlooptijd, zoals Van Werk Naar Werk-trajecten. De regeling loopt tot 22 mei 2022. Dan moet je zo’n traject ook echt hebben afgerond.” Een tweede tip geeft Manon: “De procedure is iets ingewikkelder dan bij onze andere regelingen, omdat de overheid goed wil controleren of het geld terechtkomt bij de mensen voor wie het bedoeld is. Lees dus op onze site bij elke regeling heel zorgvuldig de stappen die je moet zetten. We hebben de procedure zo simpel en laagdrempelig mogelijk gehouden. Ik hoop dat er zo veel mogelijk medewerkers profiteren van deze extra ontwikkelkansen!”

Meer informatie?

De twee ‘NL leert door’-regelingen lopen van 1 september 2021 tot 22 mei 2022. Kijk voor detailinformatie over de voorwaarden op:

NL leert door: Van Werk Naar Werk

NL leert door: train je digitale vaardigheden!

Direct naar de opleidingscatalogus digitale vaardigheden

A+O contactpersoon

Melanie Lancel
Melanie Lancel
Senior projectleider / adviseur

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten