Lanceerbijeenkomsten & nieuwe aanbod

23 februari 2023

A+O-aanbod voor 2023 gelanceerd

De afgelopen weken presenteerde A+O tijdens zeven regiobijeenkomsten en een webinar het nieuwe aanbod. Met daarin als opvallend nieuw onderdeel de stagevergoeding voor stagiaires. Ook lanceert A+O twee campagnes om duurzame inzetbaarheid te stimuleren en de instroom in de branche te vergroten.

“De zeven fysieke bijeenkomsten waarin wij het aanbod hebben toegelicht, zijn goed bezocht”, vertelt Ben Kemna, manager Advies bij A+O. “En ook het webinar, waarbij er via de chat vragen gesteld konden worden, was een succes. Daar hebben 139 mensen aan deelgenomen.” Tijdens de bijeenkomsten kregen de deelnemers uitleg over de inhoud van het nieuwe aanbod en was er ruimte voor vragen. Kemna: “Goed gewaardeerde onderdelen van ons aanbod hebben we behouden. Maar er zijn ook een aantal zaken echt nieuw in ons aanbod, dat wij in opdracht van de sociale partners aan onze bedrijven beschikbaar stellen.”

Voorloper met stagevergoeding

“Het meest in het oog springende nieuwe element in ons aanbod is de stagevergoeding, bedoeld om instroom in de branche te stimuleren”, zegt Kemna. “Het bestuur van A+O heeft ingestemd met een pilot om een stagevergoeding beschikbaar te stellen voor BOL-, HBO- en WO-stagiaires stagiair tot eind 2023. Via ‘Mijn A+O’ kan een vergoeding worden aangevraagd van dertig euro per leerling per dag. De vergoeding ontvangt een leerling niet persoonlijk, maar wordt via tussenkomst van de werkgever uitgekeerd aan de stagiair. We zijn hier als Metalektro echt een voorloper in.” Daarnaast komen de ontwikkelvouchers, die een groot succes waren, weer terug in het aanbod, aldus Kemna.

Medewerkers meenemen in digitalisering

“Digitalisering en robotisering neemt de laatste jaren een enorme vlucht”, vervolgt Kemna. “Wil je als bedrijf overleven in een sterk concurrerende markt, dan moet je innoveren. Het is relatief eenvoudig om een nieuwe hightech machine of robot aan te schaffen. Maar je werknemers moeten daar wel in mee kunnen. Vandaar dat A+O – naast het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden – het vergroten van digitale vaardigheden een prominente plaats in het nieuwe aanbod geeft.”

“Het is van groot belang dat werknemers gezond kunnen doorwerken tot hun pensioen”

Fit tot aan je pensioen

Wat bovendien nieuw is, is dat A+O komend jaar twee campagnes lanceert, vertelt Kemna. “De eerste campagne ‘Fit tot aan je pensioen’ is gericht op duurzame inzetbaarheid. Het is van groot belang dat werknemers prettig en gezond kunnen doorwerken tot aan hun pensioen. Er is een speciale website ontwikkeld, waarop tal van trainingen zijn te vinden.” Bovendien gaat A+O theater- en kantinesessies rond het thema duurzame inzetbaarheid organiseren. Kemna: “Het doel is om de dialoog over duurzame inzetbaarheid binnen de bedrijven op gang te brengen.”

Instroom vergroten

Een tweede campagne die dit jaar wordt gelanceerd, is ‘Makers van de Toekomst’, vertelt Kemna. “Voor onze bedrijven wordt het steeds moeilijker om personeel te vinden. Vandaar dat zij-instroom een heel belangrijk thema is. Er is nog teveel onbekendheid over wat onze sector allemaal te bieden heeft. Het doel van deze campagne is om zoveel mogelijk zij-instromers te interesseren voor een baan in de Metalektro. Alles met het doel om de instroom in onze mooie branche te vergroten.”

Informatief en stimulerend

“De lanceerbijeenkomsten werden door de deelnemers als informatief en stimulerend ervaren”, zegt Kemna. “De bijeenkomsten werden bezocht door een enthousiaste groep HR verantwoordelijken. Wat deze mensen vooral aansprak, was een aanbod dat nog beter aansluit op de problematiek van bedrijven. En daarmee bedrijven daadwerkelijk stimuleert om met opleiden, ontwikkelen en zij instroom aan de slag te gaan.” Een echte noviteit is de stagevergoeding van A+O die uitgekeerd gaat worden aan de stagiair”, concludeert Kemna. “Een hele mooie regeling die de sector voor jongeren zichtbaar en aantrekkelijk maakt. Het bestuur van sociale partners – FME en vakbonden FNV, CNV, De Unie en VHP – biedt met dit nieuwe aanbod stimulering voor elke fase van een onderneming en via leerplatform oZone een laagdrempelige toegang tot leren voor iedereen die in techniek geïnteresseerd is.”

Voor meer informatie kun je terecht op onze website. Of nog beter: maak een afspraak met je regiomanager. Die komt graag langs!

Contactpersoon A+O

Ben Kemna

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten