Vijf redenen om juist nú kennis te delen via oZone

27 februari 2024

‘Geen tijd’, ‘geen geld’, ‘geen mensen’? Natuurlijk zijn er altijd redenen om efficiënt opleiden en kennisdelen binnen je bedrijf nog éventjes uit te stellen. Maar investeren om kennisdeelplatform oZone in te zetten, levert je bedrijf heel veel op. Zeker met de speciale extra subsidies van A+O in 2024. Vijf redenen om juist nú in actie te komen.

A+O biedt in 2024 een vergoeding om zelf voor de sector relevante kennis vast te leggen en te delen”

1. ‘Gratis’ kennisdelen via oZone? Mooi wel!

Gratis bestaat niet. Maar je kennis delen via oZone was niet eerder zó voordelig. A+O biedt in 2024 een vergoeding van maximaal 11.000 euro om zelf content te ontwikkelen die je deelt met de openbare bibliotheek van oZone. Content die relevant is en bijdraagt aan het kennisniveau in de sector of in een bepaalde branche. Nicole van Ham, manager Projecten, Ontwikkeling & Communicatie bij A+O licht toe: “Met deze mooie subsidie kun je intern mensen vrijmaken en trainen voor het ontwikkelen van een module. Ook kun je een externe oZone-ontwikkelaar inschakelen om je hierbij te helpen. De regeling loopt tot 31 december 2024 of tot het maximale budget bereikt is.” Waarom zou je hier gebruik van maken? Lees reden 2!

2. Kennisdelen is win-win-wín

oZone is hét kennisdeelplatform voor de technische sector. Het platform biedt je bedrijf de mogelijkheid om leerprocessen te digitaliseren, kennis te borgen en kennis te delen. Door kennis niet alleen te delen binnen je eigen bedrijf, maar juist ook met andere bedrijven, profiteert de hele sector ervan. Steeds meer bedrijven delen hun kennis via oZone: AWL, Alfen, Frencken en nog veel meer. “Geweldig”, aldus Ben Kemna, manager Advies bij A+O, “zo houden we als sector jongeren, nieuwe, aankomende of huidige medewerkers samen efficiënt up-to-date en versnellen we innovatie en ontwikkeling.” Voestalpine Automotive Components Bunschoten zette de subsidie Kennisdelen in oZone bijvoorbeeld in om het leerpad Industrieel Onderhoud te ontwikkelen. Hun specifieke kennis is nu voor iedereen beschikbaar in de openbare bibliotheek van oZone. Bijkomend voordeel: kennisdelen is ook goed voor je imago.

“Met oZone maken we meer mensen enthousiast voor werken in de techniek”

3. Toekomstgericht opleiden doe je (deels) online

Volgen jouw medewerkers tot nu toe vooral ad hoc losse cursussen of trainingen? Focus je op de toekomst en ga strategisch opleiden. Strategisch opleiden betekent dat de ontwikkeling van jouw medewerkers aansluit bij de koers van je organisatie op de langere termijn. A+O biedt een vergoeding tot 5.000 euro om een strategisch opleidingsplan of opleidingsbeleid (OSO) te ontwikkelen. Nicole van Ham: “Het juist inzetten van oZone kan helpen om je strategisch opleidingsplan goed en toekomstgericht in te vullen. Daarom mag je de OSO-vergoeding deels ook inzetten om intern of extern iemand oZone te laten implementeren.”

4. Boost de leercultuur in je bedrijf

Een leven lang ontwikkelen: oZone maakt het eenvoudig en laagdrempelig. Op dit moment staan er maar liefst bijna 500 interessante en hoogwaardige modules in de openbare bibliotheek, waar je als medewerker of bedrijf vrijuit gebruik van kunt maken. Ben Kemna: “Onderwerpen die aansluiten op je strategisch opleidingsplan en die al in oZone beschikbaar zijn, kun je als bedrijf direct inzetten. Dit vergemakkelijkt de implementatie van je opleidingsplan en biedt je medewerkers meteen de kans om deel te nemen aan een leven lang leren. Zo geef je de leercultuur in je bedrijf een boost.”

5. Meer dan 52.000 gebruikers gingen je voor …

In een zich razendsnel ontwikkelende sector wil je als bedrijf niet achterblijven. Niet voor niets groeit oZone sterk. Inmiddels heeft het platform 52.000 gebruikers en 900 bedrijfsaccounts en stimuleren de fondsen A+O Metalektro, OOM, Savantis en OOC gebruik en invulling van het platform. En: oZone ontwikkelt zich! Nicole: “We maken het platform nog gebruiksvriendelijker. Ons doel is het delen van kennis in de techniek zo makkelijk mogelijk te maken. Dat is ook goed voor de instroom: met oZone maken we meer mensen enthousiast voor werken in de techniek.”

En dan nu: zelf aan de slag!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten