De persoonlijke inzetbaarheidsscan: duurzame inzetbaarheid in de praktijk!

22 mei 2025
leestijd: 5 minuten

In een krappe arbeidsmarkt is behoud van je personeel steeds belangrijker. A+O-bedrijf KenzFigee wilde daarom concreet aan de slag met de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. De kosteloze persoonlijke inzetbaarheidsscan van A+O bleek daarvoor de perfecte start.

“Ons bedrijf ontwerpt en produceert hijsoplossingen voor de offshore- en marine-industrie”, vertelt Denise Huls, HR Business Partner bij KenzFigee. “Denk aan hijskranen voor olieplatforms en schepen en kranen die bovenop windmolens staan. Die kranen leveren we wereldwijd.”

Hoge werkdruk

Uit de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) die het bedrijf had gedaan, bleek volgens Denise dat psychosociale arbeidsbelasting een punt van aandacht was. “We kregen signalen van kantoorpersoneel dat ze een hoge werkdruk ervaarden. Daarnaast zijn we anderhalf jaar geleden overgegaan op een andere manier van werken, waarbij samenwerking en effectievere communicatie binnen en buiten het multidisciplinaire team wordt gestimuleerd. Die beide zaken waren voor ons reden om verder onderzoek te doen.”

Goede begeleiding

Denise Huls, HR Business Partner bij KenzFigee (R) en Patricia Klerkx, regiomanager bij A+O Metalektro

A+O-regiomanager Patricia Klerkx maakte Denise attent op de gratis persoonlijke inzetbaarheidsscan van A+O, die een bedrijf inzicht biedt in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. “Onze medewerkers kregen eerst een vragenlijst voorgelegd van arbodienst Zorg van de Zaak. Een ruime meerderheid van onze medewerkers vulde die in. Iedereen kreeg daarna een individueel feedbackrapport, waarin stond wat medewerkers zelf kunnen doen om hun duurzame inzetbaarheid te vergroten. Daarnaast krijg je als bedrijf een geanonimiseerde rapportage, waarbij er tevens een uitsplitsing naar afdelingen is gemaakt.”

Concrete verbeterpunten

Uit die rapportage kwamen volgens Denise concrete verbeterpunten naar voren. “Uit de resultaten voor het kantoorpersoneel kwamen thema’s als ‘werkdruk’ en ‘leermogelijkheden’ naar voren. KenzFigee is een projectorganisatie en dat betekent: schakelen. Zodra er veel projecten lopen, zie je gauw dat er minder tijd is om de minder ervaren medewerkers mee te nemen en op te leiden. Dit zou de mogelijke resultaten kunnen verklaren, maar dat is een aanname. Andere feedback was dat er verbetermogelijkheden zijn in het creëren van een fijnere werkomgeving voor iedereen.” Naast verbeterpunten kwamen ook positieve punten naar voren: zo scoorde KenzFigee positief op de thema’s ‘afwisseling’ en ‘loopbaanmogelijkheden’ ten opzichte van de referentiewaarde voor de branche. “Dit was zowel het geval bij de groep productie- en servicemedewerkers als bij kantoormedewerkers”, aldus Denise.

De persoonlijke inzetbaarheidsscan is een heel mooi instrument

Rapportage omgezet in actie

Om de bevindingen uit de rapportage om te zetten in acties, werd een werkgroep gevormd, vertelt Denise. “Daarin zaten zowel vertegenwoordigers van de directie, OR, HR en medewerkers. Alle lagen van het bedrijf waren dus betrokken.” Uit die werkgroep kwamen tal van initiatieven voort, vertelt ze enthousiast. “Zo staat een functiegericht werkplekonderzoek naar fysieke belasting op de planning in de werkplaats, dat we ook kosteloos kunnen doen via A+O. Dit om te kijken wat er verbeterd kan worden op de werkplek en bij de uitvoer van het werk. Ergonomie wordt nu bovendien als standaard onderdeel bij de engineering meegenomen. En om de werkdruk beter te verdelen, willen we de leermogelijkheden voor minder ervaren medewerkers uitbreiden. Het is belangrijk dat nieuwe medewerkers sneller up-to-speed zijn. Ook het verder aanscherpen van een aantal processen zal naar verwachting resulteren in een minder werkdruk.” Ter verbetering van de omgangsvormen werd een toolbox gemaakt. Denise: “Niet alleen om te onderstrepen wat onze kernwaarden als bedrijf zijn, maar tevens om duidelijk te maken wat je kunt doen als er toch sprake is van bijvoorbeeld een onveilige situatie.”

Café lang leve het leven!

Om het onderwerp duurzame inzetbaarheid extra onder de aandacht te brengen, boekte KenzFigee bovendien A+O’s interactieve kantinesessie Café lang leve het leven! De bedrijfskantine werd daarvoor omgebouwd tot café, inclusief hapjes en smoothies. “Twee acteurs – de ‘caféhouders’ Dick en Ineke – stellen het thema duurzame inzetbaarheid aan de orde”, vertelt Denise. “Op een ongedwongen manier starten ze gesprekjes met werknemers. Er is ook een pubquiz en er worden liedjes gezongen. Zo brengen de twee caféhouders op een hele laagdrempelige manier duurzame inzetbaarheid onder de aandacht van je medewerkers.”

Instrument voor verbetering

“Ik kan andere bedrijven echt adviseren om de persoonlijke inzetbaarheidsscan in te zetten”, besluit Denise. “Aan de hand van data wordt inzichtelijk waar er verbeterpunten voor je bedrijf liggen. Maar het wordt ook inzichtelijk wat als positief wordt ervaren door medewerkers.” Zo scoorde het kantoorpersoneel bijvoorbeeld positief op loopbaanmogelijkheden met 33%, terwijl de referentiewaarde voor de hele branche 20% is. En bij leermogelijkheden zat het kantoorpersoneel met 70% onder de referentiewaarde van 81%. Denise: “Uit de cijfers werd dus direct duidelijk waar we iets mee moesten. Door dit onderzoek over twee of drie jaar te herhalen, kunnen we monitoren of er vooruitgang is. De persoonlijke inzetbaarheidsscan is een heel mooi instrument om te zorgen dat ook jouw personeel duurzaam inzetbaar blijft!”

Nieuw: verbeterde versie!

A+O en Zorg van de Zaak hebben de persoonlijke inzetbaarheidsscan recent vernieuwd. De vragenlijst en het persoonlijke rapport zijn aangepast en sluiten nu nog beter aan op de belevingswereld van jouw werknemers.

Wil jij ook concreet aan de slag met duurzame inzetbaarheid op de werkvloer?

Meld je nu aan!

A+O contactpersoon

Patricia Klerkx
Regiomanager Noordwest-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten