‘De quickscan gaf ons direct inzicht in onze duurzame inzetbaarheidsthema’s’

1 juli 2019
leestijd: 4 minuten

Werken aan duurzame inzetbaarheid (DI) werd bij Gpi Tanks altijd ad hoc en onbewust gedaan. Nu het bedrijf uit Lopik haar 25-jarig bestaan viert, werd het echter tijd voor een professionaliseringsslag. “Strategische personeelsplanning is belangrijk om mensen te boeien en te binden”, legt Claudine Vlemmings, HR-manager bij Gpi, uit. “Vandaar dat we het project ‘Voldoende Vitale Vakmensen’ van A+O met beide handen hebben aangegrepen.”

“Gpi Tanks is 25 jaar geleden hier op de hoek van de straat gestart als eenmanszaak”, vertelt Arno Rodenburg, Chief Operating Officer van Gpi. “Maar we groeiden snel en inmiddels zijn we toonaangevend producent van rvs tanks en proces equipment. We hebben nu zo’n 130 fte vaste medewerkers en 60 fte in onze  flexibele schil rondlopen op de verschillende vestigingen. En bovendien tientallen openstaande vacatures. Het is dus zaak  en de juiste medewerkers aan te trekken én onze waardevolle mensen aan boord te houden. We willen als bedrijf interessant zijn, voor zowel klant als medewerker.”

Perfect startpunt

Maar van het belang van duurzame inzetbaarheid was Gpi zich niet echt bewust. Vlemmings: “Door de waan van alledag stond het management te weinig stil bij het ontwikkelpotentieel van ons huidige personeelsbestand en wat er nodig is voor de toekomst. Oftewel, de strategische personeelsplanning. Dat werd dus mijn eerste taak als nieuwe hr-manager.” De timing van het A+O-project ‘Voldoende Vitale Vakmensen’ had niet beter kunnen zijn voor Gpi. “Ik zie het als een perfect startpunt om bewustzijn voor duurzame inzetbaarheid in de organisatie te creëren.”

‘Ik zie de quickscan als een perfect startpunt om bewustzijn voor duurzame inzetbaarheid in de organisatie te creëren’.

Ook Rodenburg, zelf al bijna 25 jaar werkzaam bij Gpi en inmiddels mede-eigenaar, zag het nut van het project direct in. “Gelukkig maar,” zegt Vlemmings, “want een project als dit kan alleen slagen als het door het management gedragen wordt. Het is geen hr-feestje, we moeten er samen voor zorgen dat duurzame inzetbaarheid leeft op de werkvloer.” Na de afstemming met het MT verliep de start van het project direct vlot. “Al snel kwam onze adviseur van Berenschot langs voor een uitleg en het uitspreken van de verwachtingen. Daarna zijn we aan de slag gegaan met de quickscan.”

Even voor gaan zitten

De quickscan is het eerste onderdeel van het project en biedt meer inzicht in de DI-thema’s binnen het bedrijf. “Je krijgt een online link toegestuurd van Berenschot en dan kun je aan de slag met een stapel vragen. De ene helft van de vragenlijst is hr-gerelateerd en bestaat uit ken- en stuurgetallen, zoals het aantal medewerkers, het verzuimpercentage en de leeftijdsopbouw. De andere helft is een bedrijfsscan waarvoor ik collega’s op verschillende niveaus om input heb gevraagd over onderwerpen als inzetbaarheidsbeleid, DI-middelen en communicatie over DI. Een MT-lid, OR-lid, afdelingshoofd, medewerker en ikzelf vulden die lijst in om een nulmeting te krijgen. En dat was van tijd tot tijd best pittig”, lacht Vlemmings. “Je moet er echt even voor gaan zitten, maar het is een goede manier om snel de organisatie te leren kennen.”

Vervolgens stuurde Berenschot binnen twee weken de rapportage. Rodenburg: “Dat was een heldere en duidelijke rapportage. Onze vraagstukken en input waren goed vertaald en de conclusies goed onderbouwd, met een persoonlijke toelichting. Een rapportage waar we echt iets mee kunnen. Bovendien kwam men nog langs voor een adviesgesprek, of eigenlijk een werksessie met het MT. Daar zag ik eerst iets tegenop, maar het bleek heel nuttig en leerzaam. Juist door op die manier met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan, gaat het leven. Leuk om te zien.”

Levend document

Welke punten uit de rapportage naar voren kwamen? “De dialoog met collega’s over de visie en missie van de organisatie bevorderen. Zorgen voor een goed ontwikkelaanbod. Aandacht voor werkplezier en betrokkenheid hebben. Inzien dat gezondheid belangrijk is. En het ontwikkelen van een DI-visie”, vertelt Vlemmings. Inmiddels is Gpi toe aan het tweede onderdeel van het project waarin een plan gemaakt wordt waarin deze thema’s terugkomen. “Dat plan wordt een levend document en zal regelmatig aangepast moeten worden”, benadrukt ze. “Duurzame inzetbaarheid is namelijk van veel factoren afhankelijk, zowel intern als extern.”

Als tip voor collega-bedrijven wil Vlemmings daarom meegeven zeker gebruik te maken van ‘Voldoende Vitale Vakmensen’. “Het project bestaat uit drie los te kiezen onderdelen: de quickscan, maak een plan en aan de slag. Maar ik kan iedereen aanraden alle drie de bouwstenen te doen. Er slechts eentje uitkiezen, is zonde. Aan het einde van de rit heb je immers een goed werkbaar DI-document. Onmisbaar voor organisaties die zich op de toekomst willen richten.”

Meer informatie

Claudine Vlemmings, HR-manager bij Gpi, tel: 0348 559 800 of e-mail vlemmings@gpi-tanks.com.

A+O contactpersoon

Ab Jongman
Regiomanager Midden-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten