Nieuwe vergoeding A+O voor voorschakeltraject zij-instromers

29 oktober 2019
leestijd: 3 minuten

Om het tekort aan personeel in te vullen, kiezen metalektrobedrijven steeds vaker voor zij-instromers. Sinds kort heeft A+O het aanbod uitgebreid met een vergoeding voor het ‘voorschakeltraject’, bedoeld om potentële zij-instromers klaar te stomen voordat ze bij een bedrijf aan de slag gaan.

“We zien dat er nog steeds een grote personeelsbehoefte is in de sector”, zegt A+O-projectleider Marion Steinbuch. “Mensen zijn lastig te vinden. De instroom vanuit de scholen is niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Vandaar dat bedrijven zich meer en meer richten op zij-instromers. Het gaat dan om niet-technisch geschoold personeel, zoals statushouders, voortijdige schoolverlaters, Wajongers en mensen uit de bijstand of WW.”

“Voor iedere ontwikkelfase van een medewerker biedt A+O een passende vergoeding, zowel vóór als tijdens het werken bij een bij A+O aangesloten bedrijf.”

Opleiden ‘voor de poort’

Voor deze zij-instromers heeft A+O nu een nieuwe regeling die voortkomt uit de huidige cao. Concreet betekent het dat A+O-bedrijven aanspraak kunnen maken op een vergoeding voor het zogenaamde ‘voorschakelen’. Dit is het opleiden van potentiële medewerkers voordat zij in dienst zijn van het bedrijf. Steinbuch: “Het gaat dan om het aanleren van vaardigheden om in een functie te kunnen starten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een training ‘tekening lezen’, het aanleren van algemene technische vaardigheden of een taalcursus. Maar ook een training waarbij de zij-instromers werknemersvaardigheden krijgen aangeleerd. De regeling is een tegemoetkoming in de kosten voor het trainen van deze potentiële nieuwe medewerkers. Kosten die voor werving & selectie worden gemaakt vallen buiten de regeling.” Voor dit voorschakeltraject is een vergoeding van maximaal € 3.000,- per persoon beschikbaar.

Voor iedere fase een passende vergoeding

Wanneer een zij-instromer (na het voorschakelen) in dienst komt bij een bedrijf, is deze vaak nog niet direct inzetbaar. Daarom is er voor het trainen en begeleiden van zij-instromers die nieuw in dienst zijn in de organisatie de A+O-regeling ‘Inwerken zij-instromers’. Steinbuch: “Deze vergoeding kan zowel voor externe als interne kosten worden gebruikt. Dus ook de uren die vanuit het bedrijf nodig zijn voor de begeleiding van zij-instromers, kunnen hier onder vallen.” Wanneer een zij-instromer na het inwerken vervolgens een bbl-opleiding gaat volgen, kan er bovendien gebruik gemaakt worden van de regeling Financieringsreglement Opleiden van Leerlingen en Werknemers, zegt Steinbuch. “Voor iedere ontwikkelfase van een medewerker biedt A+O op deze manier een passende vergoeding, zowel vóór als tijdens het werken bij een bij A+O aangesloten bedrijf.”

Meer informatie

A+O-bedrijven kunnen vanaf 1 november deze regeling gebruik maken. Klik hier voor meer informatie. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met uw regiomanager.

 

A+O contactpersoon

Marion Steinbuch
Marion Steinbuch
Projectleider/adviseur

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten