Duurzame inzetbaarheid van servicemonteurs buitendienst blijkt hot thema

3 juni 2017

Kennisdelingsbijeenkomst bij Otis groot succes

Op dinsdag 9 mei faciliteerde A+O een kennisdelingsbijeenkomst over duurzame inzetbaarheid van servicemonteurs die werken in de buitendienst. Het initiatief? Dat kwam van de A+O-bedrijven Otis en Stertil die graag eens wilden sparren over het onderwerp. Wat begon als een idee voor een klein groepje groeide al snel uit tot een bijeenkomst met 16 bedrijven, en een aantal in de wachtrij. Het thema is hot, zo blijkt.

“Wij zijn producent van liften, roltrappen en rolpaden,’ zegt gastheer Marc Deelen, algemeen directeur van Otis. “Het aantal 55+-werknemers in ons bedrijf en de branche is hoog en we moeten rekening houden met de werkzaamheden. Hoe kun je efficiënt en vitaal werken combineren met goede bedrijfsresultaten? Dat is een uitdaging waar we vandaag graag ervaringen met elkaar over uitwisselen. Samen weten we meer”.

In de ochtend gaven Brandweer Amsterdam-Amstelland, Otis en Defensie een inspirerende pitch. En na een gezonde lunch werden ’s middags vier prangende duurzame inzetbaarheidsthema’s verder uitgediept. Kelvin de Richemont, directeur Futureproved en voormalig defensiemedewerker, leidde de dag ‘vriendelijk maar duidelijk’ in goede banen.

Van life-long employment naar een tweede loopbaan

Kennisdelingsbijeenkomst

Wie begon bij de brandweer, eindigde bij de brandweer. “Maar het is een bezwarend beroep met hoge belasting. Een functie die je niet tot je 67e kunt uitvoeren”, vertelt Marianne Hokke, mobiliteitsadviseur bij Brandweer Amsterdam-Amstelland, tijdens haar pitch. “Vandaar dat medewerkers sinds 2006 het vak slechts 20 jaar mogen uitoefenen. En iedereen tekent voor de verplichting om tijdens die 20 jaar een tweede loopbaan te ontwikkelen. Een berekening liet echter zien dat de komende 12 jaar maar liefst 127 medewerkers uitstromen, met een onprettige piek van 48 in 2027. Dat vroeg om een duidelijk, nieuw beleid waar we sinds februari 2016 de vloer mee zijn opgegaan”.

De lessons learned zijn volgens Hokke als volgt: “Als je het onderwerp serieus aan de orde stelt, helder bent over de kaders en open staat voor maatwerk, komen collega’s vanzelf in beweging. Onderschat niet waar mensen al over nadenken. Van ondernemer tot timmerman en van kapper tot duikinstructeur. De medewerker is in the lead, ondersteun waar nodig. Zorg ervoor dat men elkaar positief besmet. En neem direct leidinggevenden mee in de communicatie over de tweede loopbaan. Begin ten slotte al bij aanname met het informeren dat dit geen baan voor het leven is, dat geeft realiteitszin.”

Verzuim voorspellen en voorkomen

Lydia Sikkema, hr-adviseur en verzuimcoördinator bij Otis, ging met haar pitch in op het voorspellen én voorkomen van verzuim. “Zo’n anderhalf jaar geleden was ons ziekteverzuimpercentage 5,5 procent. Dat wilden we graag verlagen en de stoplichtmethode bood uitkomst. Rood betekent dat medewerkers op dit moment ziek zijn. Oranje staat voor verschillende ziekmeldingen, een specifiek verzuimpatroon of gedragssignalen op het werk. En groen laat medewerkers zien die niet of nauwelijks verzuimd hebben en ook geen signalen vertonen. Deze indeling geeft direct handvatten voor acties”.

Met ‘rode en oranje medewerkers’ werden met regelmaat gesprekken gevoerd en opgevolgd. “Maak de oorzaken voor verzuim of gedragssignalen concreet. Benoem de zaken die verzuim voorspellen en toekomstig verzuim voorkomen. En zoek samen met de medewerker naar oplossingen”, zegt Sikkema. “Maar houdt de gesprekken vooral informeel. Een belangrijk aspect waar we onze leidinggevenden ook in getraind hebben”. Het resultaat? “Medewerkers krijgen waardering voor jouw betrokkenheid en raken meer betrokken bij het werk. De teams laten meer collegialiteit, meer rust en een stijging van de productiviteit zien. Inmiddels is ons verzuim maar liefst 1,5 procent gedaald en is mijn eerste team volledig groen”.

Van werk naar werk

Aanpassen zit ons in het bloed, begint Mandy den Drijver van Defensie haar pitch. “Als organisatie en als individu moeten we ons aanpassen. We moeten langer doorwerken, het is een hoog risicoberoep en de ontwikkelingen gaan snel. Zowel in de techniek als op de arbeidsmarkt. Dit alles vraagt om duurzame inzetbaarheid, oftewel het optimaal inzetten van capaciteiten. Hoe? Met employability, vitaliteit en werkvermogen”.

Maatwerk is daarbij het allerbelangrijkste. “Niet iedere medewerker heeft hetzelfde nodig. Hr moet van reactief naar creatief en onze gezondheidszorg moet van curatief naar preventief. Medewerkers moeten in gesprek met leidinggevenden en loopbaanbegeleiders. En leidinggevenden moeten in gesprek met loopbaanbegeleiders. Wie van werk naar werk wil, heeft maatwerk nodig.”

Duurzame inzetbaarheid is voor iedereen

Na de lunch was het tijd voor de thematafels, onder bezielende leiding van de A+O-regiomanagers. De thema’s mobiliteit, bewustwording medewerkers en verzuimreductie werden verder uitgediept en de quick wins gedeeld. “Hoe je medewerkers in beweging krijgt? Denk aan de keuze voor een vierdaagse werkweek, duurzame inzetbaarheid in het beoordelingsgesprek opnemen, voorlichting door een PME-consulent en werken aan de mindset”, vat De Richemont samen. “Duurzame inzetbaarheid is voor iedereen, van jong tot oud en van hoog naar laag. Het advies? De start van duurzame inzetbaarheid klein maken, maar groots denken”.

“Leuke presentaties”, reageert deelnemer Annemarie Starreveld van Primoteq. “Het thema speelt bij ons zeer zeker en ik heb hier vandaag inspiratie opgedaan. De bijeenkomst had een kort en afwisselend programma dat aanspreekt. Ik ga met praktische tips weer naar huis”. “Een succesvolle bijeenkomst en een prima voorbeeld van verbinden wat werkt”, concludeert Eelke Riemersma, A+O-regiomanager Noord-Nederland.

Aanbod A+O

A+O biedt verschillende projecten en vergoedingsregelingen om bedrijven bij duurzame inzetbaarheid te ondersteunen. Kijk voor meer informatie op de website onder duurzame inzetbaarheid organisatie of ontwikkelen medewerkers. Of neem contact op met Annouk van Es, A+O-adviseur financieringsconstructies via telefoonnummer (06) 52 58 46 98 of e-mail a.vanes@ao-metalektro.nl.

A+O contactpersoon

Eelke Riemersma
Regiomanager Noord-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten