login

Made in Holland: Wire Weaving Dinxperlo

“De adviesfunctie van A+O is heel waardevol”

Nederland telt talloze succesvolle metalektrobedrijven. Bedrijven die als vanzelfsprekend investeren in (sociale) innovatie. Waar de medewerkers trots zijn op ‘hun’ producten. Wat is het geheim van deze ondernemingen? Ditmaal in de serie ‘Made in Holland’: Wire Weaving Dinxperlo.

Het bedrijf Wire Weaving is letterlijk op de grens van Nederland en Duitsland gevestigd. “Aan de overkant van de straat is het al Duitsland”, vertelt personeelsfunctionaris Berdien Lansink. Het is een indrukwekkend bedrijf met productiehallen van maar liefst 13.000 vierkante meter aan oppervlakte. “Wij produceren hoogwaardig metaalgaas en leveren dat aan klanten wereldwijd. De toepassingen zijn divers: van gaas voor de dierenverblijven in Artis, filterscreens van gaas voor de waterzuivering tot designgaas dat als gevelbekleding wordt gebruikt.”

Wat maakt uw bedrijf bijzonder?

“Wat ons bijzonder maakt, is dat we een echt familiebedrijf zijn. Onze huidige directeur, Jan Hallen, behoort tot de derde generatie. En ook bij onze werknemers zie je dat het werk vaak overgaat van vader op zoon. Onze werknemers zijn trots op het feit dat ze hier werken en zijn trots op het ambachtelijke product dat ze maken.”

Waar komt het succes bij uw bedrijf vandaan?

“Wij zijn in Nederland het enige bedrijf in onze range. We hebben wel concurrenten, maar die zitten elders in de wereld, zoals China. Vooral door de hoge kwaliteit van onze producten en de hoge efficiëntie van ons productieproces, weten we die concurrenten voor te blijven. Daarnaast is het succes ook te danken aan de grote diversiteit van ons productaanbod. We blijven ook steeds zoeken naar mogelijkheden voor nieuwe producten.”

“Door een aantrekkelijke werkgever te zijn, blijven wij aantrekkelijk voor nieuw personeel”

Hoe belangrijk is innovatie?

“Dat is wezenlijk om de voorsprong op onze concurrenten te behouden. Samen met een aantal andere bedrijven uit de Achterhoek hebben we meegedaan aan de SmartHub Academy, bedoeld om innovatie te stimuleren. En ook met onze klanten en partners zijn we actief om nieuwe producten te ontwikkelen en het productieproces te verbeteren. Zo hebben we onlangs een nieuwe productielijn in gebruik genomen, waardoor we een verdubbeling van het aantal geproduceerde meters gaas per minuut hebben gerealiseerd.”

Welke plaats neemt sociale innovatie daarbij in?

“Onze mensen zijn het meest essentiële onderdeel van ons bedrijf. Zonder hun kennis en kunde produceren we niets. We voelen daarom de verantwoordelijkheid om goed voor ze te zorgen. Afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in bredere inzetbaarheid, om het werk afwisselender te maken. Dat is prettig, zeker als je hier al veertig jaar werkt. En je voorkomt er lichamelijke klachten mee. Het mes snijdt aan twee kanten, want als bedrijf worden we tegelijkertijd flexibeler. Bij ziekte of verlof kan het werk doorgaan.”

Hoe zijn opleiding en ontwikkeling binnen uw bedrijf vormgegeven?

“Wij brengen via een competentiematrix de ontwikkelbehoefte van onze werknemers in kaart. Een student heeft als afstudeeropdracht de basis gelegd voor een opleidingsplan. Daarmee willen we meer structuur geven aan opleiden en ontwikkelen. Het digitaal ontwikkelplatform oZone van A+O kan daarbij een mooi instrument zijn. We hoeven dan niet alles zelf te ontwikkelen en kunnen profiteren van de kennis die er al is. Een ander voordeel: het platform biedt de mogelijkheid om plaats- en tijdonafhankelijk te leren, zodat iedereen het op zijn eigen manier in zijn eigen tempo kan doen.”

Welke rol speelt duurzame inzetbaarheid binnen uw bedrijf?

“Wij hebben gebruik gemaakt van het aanbod van A+O in het kader van het Sectorplan en hebben een quickscan laten doen. Dat heeft bijgedragen aan de bewustwording binnen ons bedrijf over duurzame inzetbaarheid. Want nu we tot 67 jaar moeten doorwerken, is het belangrijk dat iedereen dat op een goede en gezonde manier kan blijven doen. Met name op het gebied van vitaliteit willen we meer programma’s gaan ontwikkelen. Zo gaat er binnenkort een cursus ‘stoppen met roken’ van start.”

Heeft uw bedrijf moeite bij het werven van nieuwe vakmensen?

“Nee, daar hebben wij geen problemen mee. Wij hebben de afgelopen jaren bewust gewerkt aan onze uitstraling, om zo meer op te vallen. We hebben nieuwbouw gepleegd en zitten nu in een mooi, modern gebouw. Ook dat draagt bij aan die uitstraling. En in het kader van ons 100-jarig jubileum zijn we met het voltallige personeel naar Italië geweest. Dat werd enorm gewaardeerd door onze werknemers en dat vertelt zich rond. Door een goede werkgever te zijn, blijven wij aantrekkelijk voor nieuw personeel.”

Hoe belangrijk is de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven?

“Dat is ontzettend waardevol. Drie jaar geleden zijn wij samen met de Hogeschool Arnhem Nijmegen gestart met de Innovatiehub. Behalve Wire Weaving, doen daaraan nog drie bedrijven uit Dinxperlo aan mee: een keukenproducent, een drukker en een lijm- en kitfabriek. Binnen die samenwerking is een ‘hubmanager’ aangesteld. Zij legt de contacten tussen studenten en bedrijven en haalt opdrachten bij de bedrijven op. Ieder half jaar komen er zo bij ons twee of meer studenten voor een stage of afstudeeropdracht. Ik denk dat de Innovatiehub belangrijk is voor promotie van het Achterhoekse bedrijfsleven en bijdraagt aan nieuwe instroom.”

Wat is volgens u de toegevoegde waarde van A+O als opleidingsfonds?

“De vergoedingen voor stages en opleidingen zijn voor ons een stimulans om daar iets mee te doen. Veder heb ik er veel profijt van om te sparren met regiomanager Rob Nijhof over de mogelijkheden voor opleiden en ontwikkelen. Hij beschikt over een grote parate kennis en dat helpt enorm. Ook die adviesfunctie van A+O is heel waardevol voor ons bedrijf.”

Meer informatie

Berdien Lansink, personeelsfunctionaris Wire Weaving Dinxperlo, tel. 0548-536373 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op onze website te blijven gaat u akkoord met het gebruik van cookies.